Specialiseringsmodul

 - Kostnadsfritt inkluderat hos Utopia Guide School!

Komplettera din guideutbildning med ett specialämne

Vill du ha snö under fötterna? Älskar du att arbeta med barn? Vill du jobba med festglada ungdomar eller föredrar du att fylla din dag med sport och aktiviteter?

Nu har du alla möjligheter att under din 5 veckors långa guideutbildning ta hand om ditt personliga intresse samtidigt som du specialiserar dig i något av resebranschens olika jobb. Utöver grundkursen som utgör fundamentet i utbildningen har du även möjlighet att välja till ett specialämne. Specialämnet som du själv väljer är inkluderat i grundpriset. Du behöver alltså inte betala extra för tilläggskursen/specialämnet hos oss på Utopia Guide School.

Du kan läsa mer om specialmodulerna på Utopia Guide School nedan. 

Specialmoduler på Utopia Guideschool

Guide med specialmodul 

Utopias undervisning och program bygger på det mest kompletta och genomarbetade materialet som finns inom resebranschen. Läromaterialet har tagits fram och utvecklats i nära samarbete med ett stort antal resebyråer, för att säkerställa att alla elever på Utopia Guide School får precis den kompetens som efterfrågas inom resebranschen idag.

Utöver grundkursen, som utgör själva grunden för guideskolan och som alltid ingår, har du möjlighet att välja en specialmodul.
På grundkursen utbildas du för att kunna hantera alla typer av guidejobb – så specialmodulen är en möjlighet att gå extra djupt inom ett ämne av resebranschen som du tycker är extra intressant. Det sker sista veckan på guideskolan och du kommer att lära dig mycket mer om vardagen inom denna typ av guide, samt arbetsuppgifterna och även få prova själv!

I grundkursen går alla studenter igenom specialmodulerna

 • Skidguiden
 • Animationsguiden
 • Hållbarhet, klimat & turism

Sedan väljer du själv en av följande specialmoduler: 

 • Sport- och fitnessguiden
 • Ungdomsguiden
 • Destination management & Ledning
 • Barnguiden

Allt är inkluderat i priset

Vi har gjort vår undervisning så att du har din specialmodul inkluderad under de 5 veckorna på Utopia Guideschool. Därför behöver du inte (som andra guideskolor) köpa eller betala extra för tilläggskurser eller liknande för att få ditt drömjobb.

Specialmodulen du väljer att fördjupa dig i har vi sett till ingår i paketet när du går på Utopia Guideschool, och våra instruktörer kommer från hela branschen och är redo att ge dig en fantastisk upplevelse inom ditt specialämne. 

 

 

 

Sport & Fitnessguide

Jobb som sport- & fitnessguide

Gillar du att hålla dig i form och älskar att vara aktiv? Då är jobbet som sport- och fitnessguide definitivt rätt jobb för dig!

Din dag består till största del av att vara aktiv tillsammans med dina gäster. Du kan vara ansvarig för en volleybollturnering, vattengympa, spinningklasser, vandring, yoga eller CrossFit. Oftast erbjuder resebolagen en mängd olika typer av sport- och aktivitetsklasser där gästerna kan anmäla sig till de olika aktiviteterna. Dessutom har du oftast arbetsuppgifter som består i att främja nästa dags aktiviteter samt att planera och förbereda lektionerna och aktiviteterna.

Som sport- och fitnessguide kommer du att kunna arbeta på några av resebolagens största koncepthotell eller på sport-resorter som t.ex. Playitas eller Club La Santa Sport på Kanarieöarna.

 

Sport & fitnessguide specialmodul 

På Utopia Guide Schools specialmodul sport- & fitnessguide får du en större kunskap om "aktiva" semestrar och gör dig redo att ta dig an arbetsuppgifterna inom denna gren av resebranschen. Här behövs det guider med hög energinivå och som älskar att hålla igång – precis som gästerna. Just nu väljer otroligt många att resa iväg på både renodlade träningsresor men också det som kallas en aktiv semester. Gästerna kombinerar avkoppling i ett härligt klimat med sol och bad samtidigt som de vill krydda resan med diverse aktiviteter. Dessa gäster väljer resmål och resebolag där det erbjuds sport, träning och aktiviteter. Har du precis som dessa gäster en aktiv livsstil borde du definitivt överväga detta specialämne.

Specialmodulen inkluderar bland annat följande:

 • Organisering av sportevenemang 
 • Aktiv gästservice
 • Jobbet på en sport-resort
 • Koncepthotell
 • Kost- och kroppsteori 
 • Aktiviteter för alla åldersgrupper 
 • Uppbyggnad av träningsprogram för semestergästerna
 • Planering av bootcamps 

Priserna för det här specialämnet är på motsvarande utbildningar en tilläggsprodukt/kurs som oftast kostar 4000 - 6000 SEK. På Utopia Guideschool är specialämnet alltid inkluderat i grundpriset.

Du väljer specialämne när du bokar din utbildning.

Ungdomsguide

Jobba som ungdomsguide

Vill du vara mittpunkten en hel sommar? Vill du ha ett jobb där det är full fart hela tiden? Vad sägs om ett jobb där du dagtid kan umgås med gästerna runt poolen och kvällstid anordna härliga fester? Ungdomsguiderna ses oftast som resebranschens "elitsoldater". Anledningen är givetvis att det utan tvekan är branschens mest krävande arbete. Jobbet som ungdomsguide är dessutom också väldigt utmanande, utvecklande, lärorikt och framförallt otroligt roligt.

Ungdomsguidens viktigaste uppgift är att se till att gästerna inte missar något och får sitt livs bästa semester. Arbetsuppgifterna är otroligt varierande och kan vara allt från att möta upp gäster på flygplatsen och hålla i välkomstmöten till att hålla i härliga event dagtid till fartfyllda aktiviteter kvällstid. Ungdomsguider har ett stort ansvarar då många av resenärerna reser utan föräldrar för första gången. Arbetet som ungdomsguide kräver ett stort ansvarstagande, social kompetens och mycket energi.

Ungdomsguiderna arbetar både dag-, kvälls- och nattetid. Kvällstid ansvarar ungdomsguiderna för aktiviteter och event men framförallt se till så att gästerna får en fantastisk upplevelse på destination. Guiderna är med på nattklubbarna och barerna för att se till så att gästerna hela tiden kan känna sig trygga och säkra på plats. 

Resebolagen Nordic Invasion och Uptours anställer alla sina ungdomsguider från Utopia Guide School.

 

Ungdomgsguide specialmodul

På Utopia Guideschools specialmodul ungdomsguide lär du dig om en mycket spännande sida av resebranschen där ett stort fokus ligger på evenemangsplanering och försäljning. Det är en tuff gren av guidebranschen att arbeta ungdomsguide – Man arbetar många timmar och vid väldigt olika tider på dygnet. Det kan vara tidigt på morgonen till sena nätter. Jobbet är fartfyllt och intensivt men fruktansvärt roligt. När du arbetar som ungdomsguide kommer du väldigt nära gästerna och knyter ofta fantastiska vänskapsband.

Du får en större kunskap om ungdomsresor, olika typer av gäster, genomförande av evenemang och många säljredskap. Under utbildningen får du även själv möjligheten att prova på att arrangera ditt första event.

Kursen innehåller bland annat följande:

 • Grundig introduktion i resebranschen
 • Presentationsteknik mot ungdomar
 • Lösning av kriser & konflikthantering på ungdomsdestinationer
 • Ungdomstransfer- och välkomstmöte
 • Försäljning mot ungdomar 
 • Samarbetspartners
 • Eventplanering 
 • Genomförande av fester och events 
 • Trygghet och säkerhet vid ungdomsresor

Priserna för det här specialämnet är på motsvarande utbildningar en tilläggsprodukt/kurs som oftast kostar 4000 - 6000 SEK. På Utopia Guideschool är specialämnet alltid inkluderat i grundpriset.

Du väljer specialämne när du bokar din utbildning.

Destination management & Ledning

Ledning i resebranchen

Inom resebranschen kommer erfarenheten snabbt och du kan bli en stor tillgång för resebolagen efter några säsonger som guide. Resebranschen har en dynamik med unga ledare och en platt struktur/hierarki. Det behövs duktiga, kreativa, inspirerande, resultatinriktade guider som kan växa snabbt inom resebranschen och anta utmaningen som t.ex. destinationsansvarig, arbetsledare eller områdeschef där du sköter destinationen. Det är precis vad denna speciella modul "destinationshantering & förvaltning" förbereder dig för.
Läs mer om de olika befattningarna nedan.

Destinationschef

Är du en målinriktad person med struktur som kan coacha och leda ett guideteam? Det måste vara din önskan att leverera de absolut bästa semesterupplevelserna och resultaten på destinationen för att klara av jobbet som destinationsansvarig. Du måste också se till att hela ditt guideteam presterar när det kommer till kundupplevelser och försäljning. Som destinationschef ansvarar du för den dagliga driften med allt från personal, event, utflykter, till ekonomi och redovisning under säsongen. Du fattar också de största besluten och har sista ordet.

Supervisor

På en destination är supervisorn destinationschefens högra hand och fokuserar oftast på såväl guideteamet som semestergästerna på resebolagens största destinationer. Ansvarsområdena kan t.ex. vara klagomålshantering, utflykter, planering av veckoprogram, effektivitet, synlighet för gäster mm. Samtidigt ligger fokus på att hålla dina guider motiverade, så att de levererar bra service och därmed bra servicesiffror och försäljningssiffror varje vecka.

Area manager

Area managern har överblick och hanterar ofta flera resmål samtidigt. De ansvarar alltså för ett större "område" - det skulle t.ex. kunna vara hela Frankrike eller hela Bulgarien. De är i nära dialog med destinationscheferna och är deras hjälp administrativt och med ledningen av teamet.
Som områdeschef besöker du även de olika resmålen och reser därför mycket, men samtidigt har du nära kontakt med guidechefen hemma på kontoret. Här måste du ha god kompetens inom management och mentorskap för att lyckas!

Destination management & Ledning specialmodul 

Denna modul är till för dig som vill kunna arbeta inom turism i en ledande position.

Undervisningen är upplagd så att du bekantar dig med managementteori. Du provar teorin i praktiken med olika övningar. Du får också inblick i livet bakom driften av en destination med ett team av guider (destinationshantering). Du kommer också att få en djup förståelse för resebolagens destinationsverksamhet.

Har du redan provat att vara chef på tidigare jobb är det en tillgång, men det finns inga krav på tidigare erfarenhet. Viktigast av allt är att du har viljan och styrkan att inspirera, motivera och engagera dina kollegor och medarbetare.

När du väl har förståelsen för vad som sker bakom kulisserna, och du vad det innebär att driva en destination, då är dina möjligheter inom resebranschen nästan obegränsade. Vill du ut och uppleva världen, skaffa dig erfarenhet och ha en lysande karriär inom resebranschen? Och kunna använda dina erfarenheter efteråt i Sverige? Då är den här modulen för dig.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Ledning in resebranchen 
 • Ledningsstilar och nyckelroller
 • Användning av DISC i din ledning
 • Situationsbestämd ledning och utdelegering 
 • Kommunikation 
 • Organisering och administration på en destination 
 • Optimering av arbetsflödet med veckoprogram, arbetsplaner mm.
 • Avresa och ankomtsdags planering
 • Ekonomisk förståelse 
 • Förhandling med samarbetspartners 
 • Koordinering med hotel, agent, buss och partners
 • Kvalitetskontroll

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar cirka 4 000 DKK - 6 000 DKK. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola

Barnguiden

Jobba som barnguide

Är du glad för att jobba med barn, och skulle du vilja kombinera jobbet som guide med många glada och sprudlande barn? Då är det specialmodulen "barnguide" du bör fundera på att välja.

Jobbet som barnguide innebär att varje dag är full av underhållning och kreativitet. Som barnguide har du möjlighet att bli anställd av hotell, animationsbyråer och resebolag så du har många alternativ.

Man har fokus på barnfamiljerna och speciellt barnen, så att man ser till att dom får en helt fantastisk semester – ofta är det barnen som efter en oförglömlig semester väljer att återvända för att själva bli guide.
Din dag består av bl.a. av att arrangera, planera och genomföra barnklubb och aktiviteter, hålla i underhållning för hela familjen och hålla barndisco. Det är en vardag som sträcker sig från att bedriva skattjakt och stå på scen på ett minidisco till att bli knuffad i poolen av barnen som efter en vecka ser dig som sin bästa vän.

Har du förmågan att ta ansvar för de små, är duktig på att ta kontakt och är glad för att leka, då är detta rätt guidejobb för dig.

 

Barnguide specialmodulen

Utopia Guideschools specialmodul barnguide är verkligen viktig för våra partners inom resebranschen, då det finns en stor efterfrågan på barnguider. Resebolagen söker guider med rätt kompetens inom detta område, då det är en stor och viktig del av deras koncept på de stora familjehotellen. Barnguiderna har därför en nyckelroll.

Att arbeta med barn kan vara krävande, men också något av det mest givande. Barnen har förmodligen sett fram emot sin semester i upp till ett helt år, du är barnens stora förebild och du ger dem en semester de aldrig kommer att glömma. Här några av verktygen du kommer att få på den här specialmodulen.

Kursens ämnen består av följande:

 • Jobba på en familieresort 
 • Koncepthoteller
 • Barn med speciella behov
 • Barns utvecklingsstadier 
 • Organisering av barnklubb och aktiviteter
 • Regler och etik 
 • Underhållning för barn i alla åldrar
 • Dans och rörelse med fokus på minidisco 
 • Planläggning och utförande av program och föreställningar. 

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar ofta 4 000 SEK- 6 000 SEK extra. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola.

Skidguiden

Jobba som skidguide 

Jobbet som skidguide är en fantastisk möjlighet att kombinera skidåkning med ett jobb inom resebranschen! Ett jobb där du tar hand om skidälskande gäster i alla åldrar på några av världens vackraste skidorter i Alperna, Frankrike och Italien. Som skidguide får du en nära personlig relation med dina gäster, vilket är det som gör att skidguider älskar sitt arbete så mycket. 
Det är också en unik möjlighet att kombinera ett jobb som guide med snö på vintern och sol på sommaren.

Dina dagar består av allt från att välkomna gäster, hålla välkomstmöten och skidgenomgångar till att hålla picknick i snön med gästerna och hålla tävlingar med barnen samt njuta av kvällen på afterski. Du måste vara mycket serviceinriktad och vara redo att ge allt! Det är inget krav att du kan åka skidor utan är oftast en fördel för skidbolagen när de kommer och rekryterar skidguider från Utopia Guideschool.

 

Skidguide specialmodul

Alla elever på Utopia Guideschool får lära sig om specialmodulen skidguide då den är en stor del av resebranschen. Det är alltså en del av grundkursen, och alla ska få kunskap om ämnet.

Det är viktigt för våra samarbetspartners i skidbranschen att våra elever har rätt kompetens och genomgår en grundlig undervisning som är branschrelevant. Utbildningen har därför utarbetats i samarbete med skidföretagen själva.
Undervisningen i skidguidens specialmodul kommer att innehålla både teoretisk undervisning, men lika mycket praktiskt när vi kombinerar teori och praktik med övningar och uppgifter. Det kan tex vara att ordna pistturer, underhållning, picknick och hålla välkomstmöten på en skiddestination.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Jobbet på en skidresort
 • Bakgrunden om branchen och skidföretagen 
 • Skiduthyrning och liftkorts handtering
 • Konfliktlösning på en skiddestination
 • Guideschema som skidguide
 • Säkerhet på en skiddestination 
 • Organisering av pistvisningar
 • Planläggning och utförande av picknick 

 

Animationsguiden

Job som animationsguide

Som animationsguide har du ett jobb som glädjespridare! En animationsguide ska se till att underhålla sina gäster på hotellet, skapa glädje, aktivera både barn och vuxna och se till att alla får en fantastisk semester. Du arbetar vanligtvis på ett stort koncepthotell med ett team av animationsguider som alla fokuserar på hotellets gäster.

Syftet är att underhålla och aktivera hotellets gäster och därför består dina arbetsuppgifter av många olika saker – det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Det kan t.ex. vara vattengympa, bordtennisturneringar, barnklubb för de minsta, vattenpolo, poolquiz, bingo på kvällen, kvällsshower, dartturneringar eller volleyboll på stranden. Under en dag kommer dina administrativa uppgifter att bestå av att planera t.ex. föreställningar och aktiviteter för dagen efter.

Det är alltså ett jobb där det krävs att ha en hög energinivå och alltid ha ett leende på läpparna!

Animationsguide specialmodulen 

Alla elever på Utopia Guideschool genomgår specialmodulen animationsguide, då inslag från modulen även används i jobbet som vanlig charterguide. Förmågan att underhålla och ge det där extra för sina gäster är viktigt för alla reseföretag. Det är alltså en del av grundkursen, och alla ska få kunskap om ämnet.

Som du säkert förstår av ovanstående förklaring om jobbet som animationsguide, är det ett aktivt jobb med mycket kreativiet – och självklart har vi också det så i denna specialmodul. Det är "learning by doing" och du kommer att få bli animationsguide på Utopia Guideschool.
I slutet av guideskolan kommer det även att komma animationsbyråer som ska anställa animationsguider.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Teori i koncepthoteller 
 • Organisering av kvällsföreställningar 
 • Utföring av underhållning och aktiviteter
 • Active sports vs. relaxed sports
 • Service genom animation
 • Upplevelseekonomi 
 • Regler och etik med barn
 • Planläggning ift. åldergrupper 
 • Fördelar för hotell, resebyråer och gäster

 

Hållbarhet, klimat & turism

Hållbarhet i resebranschen 

Alla våra elever genomgår en introduktion till hållbarhet, turismens påverkan på klimatet och klimatets påverkan på turismen. Det gör vi för att vi på Utopia Guideschool vill göra en insats för att resebranschens framtida guider ska fokusera på att bevara miljö och natur, bland annat genom att påverka sina framtida gäster med en mer hållbar resa.

Vi har fokus på klimatet, gästernas ökade fokus och intresse för hållbart resande samt turismens påverkan på klimatet. Undervisningen kommer alltså att fokusera på vad alla våra elever som framtida reseguider och därmed "hållbarhetsambassadörer" kan bidra med, oavsett var i världen de ska arbeta.

Tanken med introduktionen är att sätta turismens klimatpåverkan på agendan. Guiderna som går in i branschen som en del av Utopia Family kan bidra positivt och göra gäster och lokalbefolkning medvetna om turismens klimatpåverkan – och hur de kan bidra till att minska denna.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Handtering av turism och klimatförändringar
 • Hållbarhet på en destination
 • Arbetsvillkor 
 • Resebolagens anpassning
 • Stöttning av lokalsamhället
 • Klimatkompensation
 • Kommunikation till samarbetspartners och gäster
 • Miljö och turism - resan som helhet
 • Guiden som framtida ambassadör och våra tips