Boka tidigt rabatt på 7 000 kr upphör 3 juni - Boka din plats

Baskunskapen

Frågor? Testa vår AI Assistent

HÄR HÅLLS UTBILDNINGEN

Vart i världen ligger skolorna, hur bor man på skolan under utbildningen och vad kan man förvänta?

GUIDESKOLAN MALLORCA ➤ 

GUIDESKOLAN VAL THORENS ➤

SE PRISER & BOKA ➤

VAD ÄR INKLUDERAT?

Vad är egentligen inkluderat i guideutbildningen hos Utopia? Allt från flyg och hotell, till professionel undervisning.

INKLUDERAT I PRISET ➤ 

GRATIS SPECIALÄMNE ➤

SE PRISER & BOKA ➤

JOBBGARANTI

Vad betyder jobbgaranti egentligen? Kortfattat: Att du är garanterad ett jobb efter utbildningen.

OM JOBBGARANTIN ➤ 

HÄR FÅR DU JOBB ➤ 

JOBBET SOM GUIDE ➤

OM UTBILDNINGEN

Vad blir man undervisad i på guideskolan och vilken typ av guide kan man bli efteråt?
Läs mer här. 

UNDERVISNING OCH ÄMNEN ➤ 

VARDAGEN PÅ SKOLAN ➤ 

OLIKA TYPER AV GUIDEJOBB ➤

OM UTOPIA

Vilka är vi på Utopia? Vi är skandinaviens största och mest professionella erkända guideutbildning. 

VÄRFÖR SKA DU VÄLJA UTOPIA ➤ 

VAR ÄR UTOPIA ➤ 

VÅRA INSTRUKTÖRER ➤

KONTAKTA OSS

Vi är alltid redo att hjälpa till. Ring oss, skicka ett mail eller chatta med oss ​​här på hemsidan.

KONTAKTA UTOPIA ➤ 

MEST STÄLLDA FRÅGOR ➤ 

INSPIRATIONSFÖREDRAG ➤

GRATIS SPECIALÄMNE

Komplettera din guideutbildning med ett specialämne

Vill du ha snö under fötterna? Älskar du att arbeta med barn? Vill du jobba med festglada ungdomar, eller föredrar du att fylla din dag med sport och aktiviteter?

Nu har du alla möjligheter att under din 5 veckors långa guideutbildning ta hand om ditt personliga intresse samtidigt som du specialiserar dig inom något av resebranschens olika jobb. Utöver grundkursen, som utgör fundamentet i utbildningen, har du även möjlighet att välja ett specialämne. Specialämnet som du själv väljer är inkluderat i grundpriset. Du behöver alltså inte betala extra för tilläggskursen/specialämnet hos oss på Utopia Guide School.

Du kan läsa mer om specialmodulerna på Utopia Guide School nedan.

Specialmoduler på Utopia Guideschool

GUIDE MED SPECIALE

Utopias undervisning och program bygger på det mest kompletta och genomarbetade materialet som finns inom resebranschen. Läromaterialet har tagits fram och utvecklats i nära samarbete med ett stort antal resebyråer för att säkerställa att alla elever på Utopia Guide School får precis den kompetens som efterfrågas inom resebranschen idag.

Utöver grundkursen, som utgör själva grunden för guideskolan och alltid ingår, har du möjlighet att välja en specialmodul. På grundkursen utbildas du för att kunna hantera alla typer av guidejobb – så specialmodulen är en möjlighet att gå extra djupt inom ett ämne inom resebranschen som du tycker är extra intressant. Det sker sista veckan på guideskolan, och du kommer att lära dig mycket mer om vardagen inom denna typ av guide, samt arbetsuppgifterna och även få prova själv!

I grundkursen går alla studenter igenom specialmodulerna

 • Skidguiden
 • Animationsguiden
 • Hållbarhet, klimat & Turism

Sedan väljer du själv en av följande specialmoduler: 

 • Sport- och fitnessguiden
 • Ungdomsguiden
 • Destination management & Ledning
 • Barnguiden
YouTube video thumbnail

ALLT ÄR INKLUDERAT I PRISET

Vi har utformat vår undervisning så att din specialmodul är inkluderad under de 5 veckorna på Utopia Guideschool. Därför behöver du inte (som på andra guideskolor) köpa eller betala extra för tilläggskurser eller liknande för att få ditt drömjobb.

Specialmodulen som du väljer att fördjupa dig i ingår i paketet när du studerar på Utopia Guideschool, och våra instruktörer kommer från hela branschen och är redo att ge dig en fantastisk upplevelse inom ditt specialämne.

Sport & Fitnessguiden

JOBB SOM SPORT- & FITNESSGUIDE

Är du någon som gillar att hålla dig i form och älskar att vara aktiv? Då är jobbet som sport- och fitnessguide definitivt rätt för dig!

Din dag består till stor del av att vara aktiv tillsammans med dina gäster. Du kan vara ansvarig för en volleybollturnering, vattengympa, spinningklasser, vandring, yoga eller CrossFit. Oftast erbjuder resebolagen en mängd olika typer av sport- och aktivitetsklasser där gästerna kan anmäla sig till de olika aktiviteterna. Dessutom har du oftast arbetsuppgifter som består i att främja nästa dags aktiviteter samt att planera och förbereda lektionerna och aktiviteterna.

Som sport- och fitnessguide kommer du att kunna arbeta på några av resebolagens största koncept-hotell eller på sport-resorter som t.ex. Playitas eller Club La Santa Sport på Kanarieöarna.

SPORT & FITNESSGUIDE SPECIALMODUL

På Utopia Guide Schools specialmodul för sport- & fitnessguide får du en djupare förståelse för "aktiva" semestrar och förbereder dig för att ta itu med arbetsuppgifterna inom denna gren av resebranschen. Här behövs guider med hög energinivå som älskar att vara aktiva - precis som gästerna. Just nu väljer många att resa på renodlade träningsresor, men även det som kallas en aktiv semester. Resenärerna kombinerar avkoppling i ett härligt klimat med sol och bad samtidigt som de vill krydda resan med olika aktiviteter. Dessa gäster väljer resmål och resebolag som erbjuder sport, träning och aktiviteter. Om du, precis som dessa gäster, har en aktiv livsstil, bör du definitivt överväga detta specialämne.

Specialmodulen inkluderar bland annat följande:

 • Organisering av sportevenemang 
 • Aktiv gästservice
 • Jobbet på en sport-resort
 • Koncepthotell
 • Kost- och kroppsteori 
 • Aktiviteter för alla åldersgrupper 
 • Uppbyggnad av träningsprogram för semestergästerna
 • Planering av bootcamps 

Priserna för det här specialämnet är på motsvarande utbildningar en tilläggsprodukt/kurs som oftast kostar 4000 - 6000 SEK. På Utopia Guideschool är specialämnet alltid inkluderat i grundpriset.

Du väljer specialämne när du bokar din utbildning.

Ungdomsguiden

UNGDOMSGUIDE

Vill du vara mitt i händelsernas centrum hela sommaren? Drömmer du om ett jobb där det är full fart hela tiden? Vad sägs om ett arbete där du kan umgås med gästerna runt poolen på dagen och arrangera häftiga fester på kvällen? Ungdomsguiderna betraktas oftast som resebranschens "elitsoldater." Det beror självklart på att det utan tvivel är det mest krävande arbetet inom branschen. Jobbet som ungdomsguide är också mycket utmanande, utvecklande, lärorikt och framför allt otroligt roligt.

Ungdomsguidens främsta uppgift är att se till att gästerna inte missar något och får sin livs bästa semester. Arbetsuppgifterna är otroligt varierande och kan inkludera att möta upp gästerna på flygplatsen, hålla välkomstmöten och organisera spännande dagtidsaktiviteter samt fartfyllda kvällsaktiviteter. Ungdomsguiderna har ett stort ansvar eftersom många av resenärerna reser utan sina föräldrar för första gången. Detta arbete kräver stort ansvarstagande, social kompetens och mycket energi.

Ungdomsguiderna arbetar dygnet runt, inklusive dag-, kvälls- och nattetid. På kvällarna ansvarar de för aktiviteter och evenemang samt ser till att gästerna har en fantastisk upplevelse på destinationen. Guiderna deltar även på nattklubbar och barer för att säkerställa att gästerna alltid känner sig trygga och säkra.

Resebolagen Nordic Invasion och Uptours rekryterar samtliga sina ungdomsguider från Utopia Guide School.

UNGDOMSGUIDE SPECIALMODUL

På Utopia Guideschools specialmodul ungdomsguide lär du dig om en mycket spännande sida av resebranschen där ett stort fokus ligger på evenemangsplanering och försäljning. Det är en tuff gren av guidebranschen att arbeta ungdomsguide – Man arbetar många timmar och vid väldigt olika tider på dygnet. Det kan vara tidigt på morgonen till sena nätter. Jobbet är fartfyllt och intensivt men fruktansvärt roligt. När du arbetar som ungdomsguide kommer du väldigt nära gästerna och knyter ofta fantastiska vänskapsband.

Du får en större kunskap om ungdomsresor, olika typer av gäster, genomförande av evenemang och många säljredskap. Under utbildningen får du även själv möjligheten att prova på att arrangera ditt första event.

Kursen innehåller bland annat följande:

 • Grundig introduktion i resebranschen
 • Presentationsteknik mot ungdomar
 • Lösning av kriser & konflikthantering på ungdomsdestinationer
 • Ungdomstransfer- och välkomstmöte
 • Försäljning mot ungdomar 
 • Samarbetspartners
 • Eventplanering 
 • Genomförande av fester och events 
 • Trygghet och säkerhet vid ungdomsresor

Priserna för det här specialämnet är på motsvarande utbildningar en tilläggsprodukt/kurs som oftast kostar 4000 - 6000 SEK. På Utopia Guideschool är specialämnet alltid inkluderat i grundpriset.

Du väljer specialämne när du bokar din utbildning.

Destination management & Ledning

LEDNING I RESEBRANCHEN

Inom resebranschen ökar din erfarenhet snabbt, och efter några säsonger som guide kan du bli en värdefull tillgång för resebolagen. Resebranschen präglas av unga ledare och en platt organisationsstruktur/hierarki. Det finns ett behov av kompetenta, kreativa, inspirerande och resultatorienterade guider som snabbt kan avancera inom resebranschen och ta på sig utmanande roller som destinationsansvarig, arbetsledare eller områdeschef där du tar hand om hela destinationen. Det är precis vad den särskilda modulen "destinationshantering & förvaltning" förbereder dig för. Läs mer om de olika befattningarna nedan.

Destinationschef

Är du en målinriktad person med struktur som kan coacha och leda ett guideteam? Det måste vara din önskan att leverera de absolut bästa semesterupplevelserna och resultaten på destinationen för att klara av jobbet som destinationsansvarig. Du måste också se till att hela ditt guideteam presterar när det kommer till kundupplevelser och försäljning. Som destinationschef ansvarar du för den dagliga driften med allt från personal, event, utflykter, till ekonomi och redovisning under säsongen. Du fattar också de största besluten och har sista ordet.

Supervisor

På en destination är supervisorn destinationschefens högra hand och fokuserar oftast på såväl guideteamet som semestergästerna på resebolagens största destinationer. Ansvarsområdena kan t.ex. vara klagomålshantering, utflykter, planering av veckoprogram, effektivitet, synlighet för gäster mm. Samtidigt ligger fokus på att hålla dina guider motiverade, så att de levererar bra service och därmed bra servicesiffror och försäljningssiffror varje vecka.

Area manager

Area managern har överblick och hanterar ofta flera resmål samtidigt. De ansvarar alltså för ett större "område" - det skulle t.ex. kunna vara hela Frankrike eller hela Bulgarien. De är i nära dialog med destinationscheferna och är deras hjälp administrativt och med ledningen av teamet.
Som områdeschef besöker du även de olika resmålen och reser därför mycket, men samtidigt har du nära kontakt med guidechefen hemma på kontoret. Här måste du ha god kompetens inom management och mentorskap för att lyckas! 

DESTINATION MANAGEMENT & LEDNING SPECIALMODUL 

Denna modul riktar sig till dem som vill ta ledande befattningar inom turismen.

Undervisningen innefattar både managementteori och praktiska övningar för att applicera teorin i verkligheten. Du kommer även få insikter i hur en destination drivs och hanteras av ett team av guider (destinationshantering). Modulen ger dig en djup förståelse för resebolagens arbete med destinationer.

Tidigare erfarenhet av ledarskap kan vara en tillgång, men det är inget krav. Det viktigaste är att du har viljan och förmågan att inspirera, motivera och engagera dina kollegor och medarbetare.

När du har förståelse för vad som händer bakom kulisserna och hur man driver en destination, öppnar sig nästan obegränsade möjligheter inom resebranschen. Om du är redo att utforska världen, skaffa värdefull erfarenhet och bygga en lysande karriär inom resebranschen, och sedan använda dina erfarenheter i Sverige, då är den här modulen perfekt för dig.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Ledning in resebranchen
 • Ledningsstilar och nyckelroller
 • Användning av DISC i din ledning
 • Situationsbestämd ledning och utdelegering 
 • Kommunikation 
 • Organisering och administration på en destination 
 • Optimering av arbetsflödet med veckoprogram, arbetsplaner mm.
 • Avresa och ankomtsdags planering
 • Ekonomisk förståelse 
 • Förhandling med samarbetspartners 
 • Koordinering med hotel, agent, buss och partners
 • Kvalitetskontroll

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar cirka 4 000 DKK - 6 000 DKK. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola

Barnguiden

JOBBA SOM BARNGUIDE

Är du glad för att jobba med barn, och skulle du vilja kombinera jobbet som guide med många glada och sprudlande barn? Då är det specialmodulen "barnguide" du bör fundera på att välja.

Som barnguide är ditt främsta ansvar att se till att barnen och deras familjer har en fantastisk semester. Du kan bli anställd av hotell, animationsbyråer och resebolag, vilket ger dig många möjligheter.

Ditt arbete fokuserar på att skapa minnesvärda upplevelser för barnen och deras familjer, och det är inte ovanligt att barn som har haft en fantastisk semester med din underhållning väljer att återvända för att bli guider själva.

Dina arbetsdagar inkluderar att planera och genomföra barnklubbar och aktiviteter, underhålla hela familjen och leda barndiscos. Det är en vardag fylld med skattjakter, framträdanden på minidiscot och lek i poolen, där barnen efter en vecka ser dig som sin bästa vän.

Om du har förmågan att ta ansvar för de små gästerna, är bra på att skapa kontakt och älskar att leka, då är jobbet som barnguide definitivt rätt för dig.

BARNGUIDE SPECIALMODULEN

Specialmodulen för barnguide på Utopia Guideschool är av stort värde för resebranschen eftersom det finns en ökad efterfrågan på guider med kompetens inom området. Barnguider har en central roll, särskilt på stora familjehotell, och är nyckelspelare i att skapa minnesvärda upplevelser för de yngre gästerna.

Arbete med barn kan vara krävande, men det är också mycket givande eftersom barnen ser fram emot sin semester under lång tid, och du blir deras förebild och ansvarar för att ge dem en oförglömlig upplevelse.

Kursens ämnen består av följande:

 • Jobba på en familieresort 
 • Koncepthoteller
 • Barn med speciella behov
 • Barns utvecklingsstadier 
 • Organisering av barnklubb och aktiviteter
 • Regler och etik 
 • Underhållning för barn i alla åldrar
 • Dans och rörelse med fokus på minidisco 
 • Planläggning och utförande av program och föreställningar. 

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar ofta 4 000 SEK- 6 000 SEK extra. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola.

Animationsguiden

JOBB SOM ANIMATIONSGUIDE

Som animationsguide har du ett jobb som glädjespridare! En animationsguide ska se till att underhålla sina gäster på hotellet, skapa glädje, aktivera både barn och vuxna och se till att alla får en fantastisk semester. Du arbetar vanligtvis på ett stort koncepthotell med ett team av animationsguider som alla fokuserar på hotellets gäster.

Syftet är att underhålla och aktivera hotellets gäster och därför består dina arbetsuppgifter av många olika saker – det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Det kan t.ex. vara vattengympa, bordtennisturneringar, barnklubb för de minsta, vattenpolo, poolquiz, bingo på kvällen, kvällsshower, dartturneringar eller volleyboll på stranden. Under en dag kommer dina administrativa uppgifter att bestå av att planera t.ex. föreställningar och aktiviteter för dagen efter.

Det är alltså ett jobb där det krävs att ha en hög energinivå och alltid ha ett leende på läpparna!

ANIMATIONSGUIDE SPECIALMODULEN 

Alla elever på Utopia Guideschool genomgår specialmodulen animationsguide, då inslag från modulen även används i jobbet som vanlig charterguide. Förmågan att underhålla och ge det där extra för sina gäster är viktigt för alla reseföretag. Det är alltså en del av grundkursen, och alla ska få kunskap om ämnet.

Som du säkert förstår av ovanstående förklaring om jobbet som animationsguide, är det ett aktivt jobb med mycket kreativiet – och självklart har vi också det så i denna specialmodul. Det är "learning by doing" och du kommer att få bli animationsguide på Utopia Guideschool.
I slutet av guideskolan kommer det även att komma animationsbyråer som ska anställa animationsguider.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Teori i koncepthoteller 
 • Organisering av kvällsföreställningar 
 • Utföring av underhållning och aktiviteter
 • Active sports vs. relaxed sports
 • Service genom animation
 • Upplevelseekonomi 
 • Regler och etik med barn
 • Planläggning ift. åldergrupper 
 • Fördelar för hotell, resebyråer och gäster

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar ofta 4 000 SEK- 6 000 SEK extra. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola.

Skidguiden

JOBBA SOM SKIDGUIDE 

Jobbet som skidguide är en fantastisk möjlighet att kombinera skidåkning med ett jobb inom resebranschen! Ett jobb där du tar hand om skidälskande gäster i alla åldrar på några av världens vackraste skidorter i Alperna, Frankrike och Italien. Som skidguide får du en nära personlig relation med dina gäster, vilket är det som gör att skidguider älskar sitt arbete så mycket. 
Det är också en unik möjlighet att kombinera ett jobb som guide med snö på vintern och sol på sommaren.

Dina dagar består av allt från att välkomna gäster, hålla välkomstmöten och skidgenomgångar till att hålla picknick i snön med gästerna och hålla tävlingar med barnen samt njuta av kvällen på afterski. Du måste vara mycket serviceinriktad och vara redo att ge allt! Det är inget krav att du kan åka skidor utan är oftast en fördel för skidbolagen när de kommer och rekryterar skidguider från Utopia Guideschool.

SKIDGUIDE SPECIALMODUL

Alla elever på Utopia Guideschool får lära sig om specialmodulen skidguide då den är en stor del av resebranschen. Det är alltså en del av grundkursen, och alla ska få kunskap om ämnet.

Det är viktigt för våra samarbetspartners i skidbranschen att våra elever har rätt kompetens och genomgår en grundlig undervisning som är branschrelevant. Utbildningen har därför utarbetats i samarbete med skidföretagen själva.
Undervisningen i skidguidens specialmodul kommer att innehålla både teoretisk undervisning, men lika mycket praktiskt när vi kombinerar teori och praktik med övningar och uppgifter. Det kan tex vara att ordna pistturer, underhållning, picknick och hålla välkomstmöten på en skiddestination.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Jobbet på en skidresort
 • Bakgrunden om branchen och skidföretagen 
 • Skiduthyrning och liftkorts handtering
 • Konfliktlösning på en skiddestination
 • Guideschema som skidguide
 • Säkerhet på en skiddestination 
 • Organisering av pistvisningar
 • Planläggning och utförande av picknick 

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar ofta 4 000 SEK- 6 000 SEK extra. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola.

Hållbarhet, klimat & turism

HÅLLBARHET I RESEBRANSCHEN

 Alla våra elever genomgår en introduktion till hållbarhet, turismens påverkan på klimatet och klimatets påverkan på turismen. Det gör vi för att vi på Utopia Guideschool vill göra en insats för att resebranschens framtida guider ska fokusera på att bevara miljö och natur, bland annat genom att påverka sina framtida gäster med en mer hållbar resa.

Vi har fokus på klimatet, gästernas ökade fokus och intresse för hållbart resande samt turismens påverkan på klimatet. Undervisningen kommer alltså att fokusera på vad alla våra elever som framtida reseguider och därmed "hållbarhetsambassadörer" kan bidra med, oavsett var i världen de ska arbeta.

Tanken med introduktionen är att sätta turismens klimatpåverkan på agendan. Guiderna som går in i branschen som en del av Utopia Family kan bidra positivt och göra gäster och lokalbefolkning medvetna om turismens klimatpåverkan – och hur de kan bidra till att minska denna.

Kursämnena inkluderar följande:

 • Handtering av turism och klimatförändringar
 • Hållbarhet på en destination
 • Arbetsvillkor 
 • Resebolagens anpassning
 • Stöttning av lokalsamhället
 • Klimatkompensation
 • Kommunikation till samarbetspartners och gäster
 • Miljö och turism - resan som helhet
 • Guiden som framtida ambassadör och våra tips

Priset för modulen hos andra guideskolor kostar ofta 4 000 SEK- 6 000 SEK extra. Hos Utopia ingår modulen i grundpriset på din guideutbildning.

Du väljer din specialmodul när du bokar din guideskola.

När vill du åka?

Januari/Februari 2025 Val Thorens

Dummy billede

Ord. pris 32.999:-

Spara 5 000:-

Från 27.999:-

April/Maj 2025 Mallorca

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-

September/Oktober 2025 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-

September/Oktober 2024 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-
Dummy product slider bg

Utopia Guideschool är det bästa jag någonsin har gjort

Utopia Guideschool är det bästa jag någonsin har gjort, fullt av nya erfarenheter. Så många nya vänner, och instruktörerna lär ut så mycket intressant och gör lektionerna så roliga! Om ni någonsin har funderat på att åka dit, så gör det! Det är det bästa du kan göra!

Utopia guideschool är en fantastisk upplevelse!

Utopia Guideschool är en fantastisk upplevelse! Här träffar man massor av nya människor, lär sig otroligt mycket och utmanar sig själv, allt i en underbar miljö. Jag rekommenderar det starkt!

Upplevelsen var verkligen guld värd!

Utopia är en av de bästa sakerna jag någonsin har gjort i mitt liv! Utan tvekan. Upplevelsen var verkligen guld värd...

110% Rekommendation! 🫶

110% Rekommendation herifrån! Bästa upplevelsen och beslutningen i mitt liv! Mycket engagerade instruktörer, din alldeles egna lilla familj! 🫶

Det är en upplevelse för livet.

Utopia Guideskola är en plats där du får lärande, erfarenhet och bekantskaper för livet. Många av de saker jag har lärt mig där kommer att gagna mig på alla mina framtida arbetsplatser. Det är en upplevelse för livet.

Dummy testimonial slider bg