Jobbgaranti

 - till alla godkända elever

Jobbgaranti

Alla elever som blir godkända på skolan får ta del av vår jobbgaranti. Det betyder att vi ser till att du kan komma ut och använda din nya guideutbildning, hos en av våra många partners.

Varje år skickar vi ut studenter till ett stort antal resebolag och längst ner på sidan här kan du se ett urval av några av de företag vi ofta rekryterar till. På varje skola får vi besök av ett stort antal företag som kommer ner för att rekrytera guider och annan personal direkt från skolan. Vissa elever åker därför direkt ut i världen efter skolan, medan andra kommer ut senare under högsäsongen. 

 

Vad är Utopias Jobbgaranti?

Vår vision för Utopia Guideskola är att alla våra godkända elever efter examen har kompetens att kunna få jobb på precis det företag de vill, och inom sitt önskade område.

Jobbgaranti innebär att alla studenter som klarar utbildningen och godkänns för jobbgarantin, erbjuds jobb inom resebranschen. Det kan vara som guide, reseledare, aktivitetsguide/animatör, barnguide, skidguide, hotellpersonal eller receptionist.

Kommer du till skolan med rätt inställning, lust att lära, deltar aktivt i utbildningen, visar mognad, förmåga till lagarbete, social och kulturell förståelse samt får godkända resultat på de olika proven får du jobbgaranti. Utopia Guideschools instruktörer beslutar i samarbete med vår HR-partner för resebranschen om den enskilde eleven är redo att få sin jobbgaranti uppfylld (De allra flesta av våra elever blir kvalificerade).

Jobbgarantin består av att samarbetspartners från olika reseföretag kommer ner till skolan och anställer guider och håller anställningsintervjuer med våra elever. Elever söker antingen jobb under skolan eller efter hos Utopia Guideschools många samarbetspartners. Vi hjälper dig att få anställningsintervjuer med olika resebolag tills jobbgarantin är uppfylld.

Hur lång tid det tar från det att du har avslutat utbildningen tills du sätter på din uniform kan variera. Tidpunkten för när du får jobb beror på när företagen saknar personal. Det kan ta allt från några dagar och upp till 4-5 månader innan du har ett kontrakt i handen.

Om du vill kan du även förlänga din jobbgaranti och komma ut i jobb senare. Det kan t.ex. vara att du har några saker hemma i Sverige som behöver fixas först.

Perfect Match

En sak är att komma ut i jobb, men något annat är att komma ut i RÄTT jobb. Här arbetar vi utifrån vad vi kallar "Perfect Match". Att det ska vara rätt matchning mellan dig som guide och rätt position. Men också en du är en bra match för din framtida arbetsgivare i resebranschen.

Under utbildningen har vi stort fokus på att se till att du hittar just DET jobb inom resebranschen som bäst passar dina önskemål och kompetenser. Många kanske tycker att de borde arbeta som ungdomsguide under sin första säsong, men där de under skolan får reda på att DET jobbet kanske inte är det bästa att börja med (ungdomsbranschen t.ex. kräver mycket både fysiskt och mentalt, eftersom det är ett av de mest krävande guidejobben).

Många får också upp ögonen för de många möjligheter som finns i resebranschen som de inte ens var visste fanns. Vi upplever ofta att det jobbet man tänkte sig först kan förändras under skolans gång, när man väl får smaka på de olika typer av jobb som finns.

Samtidigt är det viktigt att de olika resebolagen får rätt medarbetare. Vi lägger därför stor vikt vid att se till att matcha rätt elever med rätt företag, så att alla får en optimal nytta av varandra.

 

 

Vart får jag jobb?

Det finns många möjligheter till att arbeta med i stort sett alla typer av jobb inom resebranschen, med ett diplom från Utopia Guideschool. Vi är inte "låsta" på specifika resebolag eller företag utan vi jobbar nära många inom resebranschen. Många av våra partners kommer också ner till skolan och anställer elever direkt i slutet av guideutbildningen. Du kan se en översikt över våra närmaste partners här:

Samarbetspartners   ›