Kärt barn har många namn - och många möjligheter! 

Få ett unikt CV, upplevelser och vänner för livet.

 

Jobba som reseguide

Guide, reseledare, reseguide – kärt barn har många namn. Den mest använda titeln av resebyråerna/researrangörerna är reseledare eller guide. Reseguide används vanligast av personer utanför branschen, men täcker i stort sett samma uppgifter. En utbildad guide på Utopia Guideschool har många vägar att gå. 

Många olika typer av guidejobb
Det finns otroligt många typer av guidejobb. De mest kända är kanske de som du mött under egna semestrar. Nedan har vi valt att beskriva några av de vanligaste guidejobben.

Efter din vistelse på Utopia Guideschool hjälper vi dig att komma i kontakt med företagen som har just det jobb du söker. 

 

Aktivitets-/animationsguide

Många hotell har sitt eget animationsteam. Du ingår ofta i ett team sammansatt av flera olika nationaliteter för att avspegla alla gäster och språk, som det kan vara på ett stort hotell. På dagen är du med och genomför de olika aktiviteter som erbjuds, allt från att spela spel till lagsporter och vattengympa. När solen gått ner bjuds gästerna ofta till kvällsunderhållning, spex och shower, där du är "stjärnan". Aktiviteter kan även äga rum utanför hotellet, exempelvis guidade cykelturer i närområdet.

 

Charterguide

Guide, reseguide och reseledare används ofta som namn för charterguiden. Vilket namn som används beror ofta på det företag du arbetar för. Av gästerna används oftast sommarguide för denna typ av guidejobb. När du är charterguide är du inte bara sommarguide. Du kan vara charterguide både om sommaren och vintern. Det betyder att du har jobbmöjligheter hela året runt. Du har likaså möjlighet att byta destination mellan sommar- och vintersäsongen. 

Arbetsuppgifterna för en charterguide kan inkludera hotellservice, transfer, välkomstmöte, sociala arrangemang och utflykter. Du ska därför vara beredd på en varierad vardag och ett allsidigt jobb. När du är på hotellbesök är det ditt ansvar att lösa de utmaningar som dina gäster kommer med. Lyckligtvis betyder jobbet som serviceguide oftast glada gäster. Serviceguide är ett namn som av vissa företag och av guiderna själva används för den guide som möter gästerna på tu man hand. Det kan exempelvis vara vid hotellservice, poolservice, beachservice och välkomstmöten. Gästerna kommer ofta till dig som guide för att få tips och information om området, därför är det viktigt att du har grundläggande kännedom och alltid möter dem välförberedd. 

Flera charterföretag och skidresebyråer sammarbetar så att du kan få möjlighet att hoppa mellan dem, sommarguide om sommaren och vinterguide/skidguide under vinterhalvåret.

 

Ungdomsguide

Som ungdomsguide har du hand om unga resenärer. Det många inte vet är att du som ungdomsguide har ett av de hårdaste guidejobben som finns. Säsongen är vanligen kort men däremot mycket intensiv och krävande. Du är på gång hela tiden och utgör en stor del av gästernas semesterupplevelse. Du arrangerar underhållning och aktiviteter på dagarna och de häftigaste festerna på kvällarna. Som ungdomsguide ska du uppvisa en imponerande energinivå och bidra till en positiv stämning i stort sett 24/7. Även om dina gäster är bakis ska du kunna övertyga dem om att delta på dagens aktiviteter och kvällens fester. Du behöver vara en bra säljare och uppmuntra gästerna till oförglömliga upplevelser och minnen. Gästerna kommer att tacka dig för att du fick med dem på arrangemangen och festerna. Att ha överblick och fokus är otroligt viktigt när du har att göra med unga, och ibland berusade, gäster. Det är ett otroligt hårt men lärorikt jobb som ger dig fantastiska minnen för livet. Efter en säsong som ungdomsguide blir du ofta extra uppskattad hos andra resebolag.

 

Rundreseledare

Rundreseledare är ett jobb du vanligen får efter ett par säsonger som charterguide eller utflytktsguide. Här spenderar du nästan hela dygnet ihop med dina gäster från att de landar på flygplatsen tills det att de flyger hem igen. En rundresa kan vara allt från sju dagar upp till tjugoåtta dagar, i ett land eller flera olika länder på samma resa. Vanligtvis är du den enda guiden på resan, med din chef i närmaste storstad. Det kräver stor självständighet och ett intresse för historia och kultur. Du ska vara motiverad och villig att utvidga din redan omfattande kunskap.

 

Skidguide

På en skidort anländer gästerna med buss, bil eller flyg, beroende på vart du arbetar och vilken skidresebyrå du jobbar för. För en skidguide kan arbetsuppgifterna innefatta välkomstmöten, gemensam åkning, pistvisning där du visar dina favoritpister, restauranger och "bergshyttor". Du får exempelvis arrangera en läcker picknick-lunch i snön, hålla i roliga lekar och underhålla gästerna. After-ski är en stor del av skidsemestern för många gäster. Här umgås du med gästerna och hjälper till att sätta stämningen. Du får på after-skin en naturlig chans att umgås med gästerna, där de kan ställa frågor och du hjälpa dem samtidigt som ni har en trevlig stund ihop. Vem vet, kanske hinner ni även med en gemensam dans på borden, vilket är en del av vardagen på en skidort.

 

Barnguide

Jobbet som barnguide är otroligt positivt och livsbejakande. Du gör både föräldrarnas och barnens semester till något oförglömligt. Du skapar en frizon för föräldrarna och ett äventyrligt universum för barnen. Barnen kommer att älska dig och de vill oftast ta dig med hem när det är dags för hemresa. Barnklubbar finns vanligtvis på de stora hotellen och resorterna, där det finns massor av plats till spännande arrangemang och aktiviteter. Du bär som barnguide ett stort ansvar för att alla barn har roligt, oavsett ålder. Du är med och utformar programmet, samt arrangerar och genomför de många olika aktiviteterna.

 

Utflyktsguide 

På destinationer där det erbjuds långa och krävande utflykter har resebolagen särskilda utflyktsguider. Utflyktsguiden utgör en stor del av upplevelsen, som gästerna har betalat mycket för. Många gånger rör det sig om långa utflykter där du är på plats och på gång hela tiden. Gästerna förväntar sig att du besitter omfattande kunskap om de platser och sevärdheter som ni besöker. Det är viktigt att du har ett genuint intresse och förmågan att förmedla detta, samt viljan att utvidga din kunskap omkring utflyktsmålet. Har du rätt inställning och ett personligt intresse för ämnet blir du en riktigt bra utflyktsguide. 

 

 

Flygplats-/Transferguide

På de stora och mest populära destinationerna har många resebolag särskilda flygplats-/transferguider. Det innebär att du hämtar och lämnar gästerna på flygplatsen och följer dem till och från deras hotell flera gånger i veckan, kanske till och med om dagen. Flygplats-/transferguiden utgör det första och sista intrycket gästerna får på semestern. Det är ditt ansvar att se till att starten och slutet på gästernas semester går så smidigt och bra som möjligt. Precis som det låter är det otroligt viktigt att det fungerar bra, för att garantera gästernas positiva upplevelser och minnen.