Boka tidigt rabatt på 7 000 kr upphör 3 juni - Boka din plats

Baskunskapen

Frågor? Testa vår AI Assistent

HÄR HÅLLS UTBILDNINGEN

Vart i världen ligger skolorna, hur bor man på skolan under utbildningen och vad kan man förvänta?

GUIDESKOLAN MALLORCA ➤ 

GUIDESKOLAN VAL THORENS ➤

SE PRISER & BOKA ➤

VAD ÄR INKLUDERAT?

Vad är egentligen inkluderat i guideutbildningen hos Utopia? Allt från flyg och hotell, till professionel undervisning.

INKLUDERAT I PRISET ➤ 

GRATIS SPECIALÄMNE ➤

SE PRISER & BOKA ➤

JOBBGARANTI

Vad betyder jobbgaranti egentligen? Kortfattat: Att du är garanterad ett jobb efter utbildningen.

OM JOBBGARANTIN ➤ 

HÄR FÅR DU JOBB ➤ 

JOBBET SOM GUIDE ➤

OM UTBILDNINGEN

Vad blir man undervisad i på guideskolan och vilken typ av guide kan man bli efteråt?
Läs mer här. 

UNDERVISNING OCH ÄMNEN ➤ 

VARDAGEN PÅ SKOLAN ➤ 

OLIKA TYPER AV GUIDEJOBB ➤

OM UTOPIA

Vilka är vi på Utopia? Vi är skandinaviens största och mest professionella erkända guideutbildning. 

VÄRFÖR SKA DU VÄLJA UTOPIA ➤ 

VAR ÄR UTOPIA ➤ 

VÅRA INSTRUKTÖRER ➤

KONTAKTA OSS

Vi är alltid redo att hjälpa till. Ring oss, skicka ett mail eller chatta med oss ​​här på hemsidan.

KONTAKTA UTOPIA ➤ 

MEST STÄLLDA FRÅGOR ➤ 

INSPIRATIONSFÖREDRAG ➤

OFTA STÄLLDA FRÅGOR OCH SVAR (F.A.Q)

Genom åren har vi fått många frågor om livet som guide, lön, skola och mycket annat. Nedan har vi besvarat några av de vanligaste frågorna.

Vad är Utopia guideschool?

Utopia är den branschrelevanta och personliga guideskolan. Vi har satt ihop en kurs som garanterar dig som elev den mest professionella och heltäckande reseledarutbildningen inom branschen. Vi handplockar de bästa instruktörerna från resebranschen till att ansvara för undervisningen. Det som alla instruktörer har gemensamt är att de arbetar inom resebranschen just nu, till exempel som destinationschefer eller guider, och därför vet vad som händer just nu i branschen.

Hos Utopia Guideschool lever och andas vi för att vara den mest uppdaterade och branschrelevanta guideskolan på marknaden. Därför förbereder och utvecklar vi oss kontinuerligt med ett nära samarbete med några av Skandinaviens största resebolag inom utbildningen som våra elever genomgår. Vi är med andra ord alltid up-to-date med de nyaste trenderna och utvecklingen inom branchen. Vi utbildar våra elever efter branschens behov och utvecklar eleverna både på ett professionellt och personligt plan så att de kan klara jobbkraven som kommer att möta dem när de ska ut i sin uniform.

Vart i världen kan jag arbeta?

Det finns i princip inga gränser för var i världen du kan arbeta. Ofta blir du placerad på din första destination och arbetsplats av din arbetsgivare. När du har visat framfötterna där ges du ofta själv mer inflytande över var du blir placerad. Många resebolag låter guiderna önska och prioritera sina val – ju mer erfarenhet du har, desto större möjligheter och inflytande har du på dina placeringar

YouTube video thumbnail

Vad får jag i lön?

Under guideskolan får du inte lön. Efter guideskolan, när du kommer ut i ett jobb, betalar den kommande arbetsgivaren din lön. Lönen är mycket varierande och beror på vilket bolag du arbetar för och var i världen du jobbar. Som en del av lönen i de flesta resebolag får du flyg till och från destinationen samt boende under din vistelse där. Vid arbete i utlandet har du också speciella skatteregler som kan användas. Det får du givetvis undervisning i på Utopia Guideschool.

Den monetära delen av lönen varierar mycket som guide. Det beror, som beskrivet ovan, på vilket bolag du jobbar för, din erfarenhet, var i världen du är och vilket ansvar du har. Första säsongen som guide ligger lönenivån typiskt på cirka 4 500-7 000 kr. Det låter inte som så mycket, men det du ska ha med i åtanke är att många utgifter som du normalt har där hemma blir täckta av din arbetsgivare, som exempelvis bostad, transport och försäkringar. Vanligtvis får du även rabatt på dina måltider, eller rentav äter dem gratis, på destinationens restauranger där resebolaget har samarbete. På hotellen får du också ofta mat när du är ute och besöker dina gäster. Detta är bara några exempel på de många förmåner du får som guide.

Vilka intagningskrav är det?

För att delta på Utopia Guideschool är det krav på att du fyllt 18 år (du blir 18 år det år som du går på guideskolan). Till efterföljande jobb i resebranschen rekommenderas att du kan prata engelska och har körkort, men det är inget krav.

Hur ansöker jag om en plats på skolan?

Det enda du behöver göra är att anmäla dig på bokningssidan och delta engagerat i undervisningen, så hjälper vi dig hela vägen till drömjobbet!

Hur fungerar jobbgarantin?

Vår ambition på Utopia Guideschool är att alla våra elever efter avslutad utbildning ska ha kompetenser och kunskap för att få jobb hos precis det resebolag och inom det guideområde de önskar.

Utopia Guideschools jobbgaranti betyder att varje elev som genomför kursen och blir godkänd till jobbgarantin får möjlighet till ett jobb inom resebranschen. Det kan vara som guide, reseledare, aktivitetsguide/animatör, barnguide, skidguide, hotellpersonal eller receptionist.

Jobbgarantin innebär att våra samarbetspartners från resebranschen besöker varje skola, håller jobbsamtal och anställer guider/reseledare, eller kallar eleverna till anställningsintervjuer efter avslutad guideskola. Eleverna söker aktivt jobb hos Utopia Guideschools många samarbetspartners. Vi är med dig hela vägen, även efter guideskolan. Vi hjälper dig att komma i kontakt med olika företag inom resebranschen och arrangerar anställningsintervjuer tills jobbgarantin är uppfylld.

Tiden det tar från att du har avslutat din guideutbildning till att du står i din uniform kan variera, och det beror på när företagen behöver nya guider/reseledare och personal. Det kan exempelvis ta allt från några dagar upp till 4-5 månader innan du har ett kontrakt i handen.

Om du vill arbeta senare går det bra. Det kan vara att du har ärenden hemma i Sverige som måste ordnas innan du reser ut i världen.

YouTube video thumbnail

Vad är Trygghetsgaranti?

Det betyder att, skulle din skolvistelse bli inställd, oavsett orsak, så kan du kostnadsfritt välja att bli flyttad till en kommande guideskola eller få full återbetalning för din skolvistelse. 

Hur får jag ett jobb som guide?

Vi gör ALLT för att få våra elever i ett guidejob efter utbildningen - och vi har faktiskt 3 dagar på guideskolan som är helt dedikerade till jobbsökning. Vi kallar dessa dagar för "resebolagens dagar". Under dessa dagar bjuder vi in resebolag för rekrytering på guideskolan - vanligtvis välkomnar vi mellan 10-15 resebolag.

Under dessa dagar håller företagen företagspresentationer där de berättar om sin verksamhet, jobbet som guide hos dem, anställningsvillkor och mer. Här har du också möjlighet att ställa alla de frågor du eventuellt har. Efteråt finns möjlighet att begära en anställningsintervju med ett av resebolagen, och sedan har vi en hel dag avsatt för anställningsintervjuer. Det innebär alltså att många elever redan har sitt guidejobb klart dagen efter att vi åker till Danmark när resebolagen ringer upp dig efteråt!

Du får också undervisning om hur du går till en anställningsintervju, skriver CV och ansökan, och inte minst hur du framträder från din bästa sida. Du har också alltid din mentor vid din sida under hela processen.

Hur fungerar det med försäkring?

Reseförsäkring

I vissa fall kan det förekomma privatiserad sjukvård och vård till egenbetalning på Mallorca och i Alperna. Därför är det viktigt för oss att informera om just detta innan skolan och göra alla uppmärksamma om att skaffa en passande reseförsäkring.

Du kommer givetvis också under guideskolan att bli bättre informerad om allt som rör reseförsäkring, eftersom det är mycket viktigt att alla reseledare/guider har kunskap om det när de i framtiden ska hjälpa gästerna på destinationerna när de behöver använda sina reseförsäkringar. Men här kommer lite information som är viktigt att känna till innan din guideskola.

Det finns många olika reseförsäkringar och försäkringsbolag. Därför varierar priserna mycket. Vad som bestämmer priset är vanligtvis täckning, längd och självrisk när du använder den (dvs. hur mycket egen betalning du ska stå för vid användning). Den reseförsäkring vi erbjuder är inte den billigaste på marknaden, men den har den täckning som vi kan stå för att rekommendera.

Den gäller under en skolvistelse som Utopia Guideschool är utomlands. Den är enkel att använda om något händer på Mallorca, de flesta utländska sjukhus / medicinska kliniker känner till den och hur de ska använda den. Försäkringen gäller i 32 dagar på Mallorca eller 28 dagar i Alperna. Du har ingen självrisk när du använder den = 0 kr i egen betalning (oftast är detta vad som gör den stora prisskillnaden vid köp av försäkring - så var lite extra uppmärksam när du väljer försäkring).

Vi rekommenderar alla att teckna en försäkring utan självrisk. När du har en försäkring utan självrisk, kan du använda den utan att det kostar dig något. Normalt är självrisken annars på 1000 kr, vilket ofta är mer än vad ett besök hos läkaren på Mallorca eller i Alperna kostar.

Du kan säkert också hitta många andra försäkringar som är bra och gäller under skolvistelsen på Mallorca. Du kan även kolla upp vad din familj har för försäkringar och höra vad det kostar att uppgradera dessa med täckning för en guideskola på 32 dagar.

Med detta vill vi bara påminna dig om att du måste försäkra dig för att förstå hur din försäkring täcker dig så att du har önskat skydd om olyckan är framme och du behöver använda försäkringen.

Om du har fler frågor eller behöver hjälp när du väljer din försäkring, tveka inte att kontakta oss. Vi uppmanar dig också att skicka information om vilken reseförsäkring du har tecknat och ditt policynummer till oss innan avresa till guideskolan, på så vis kan vi bäst möjligt hjälpa dig om det blir nödvändigt.

Avbeställningsförsäkring

Med en avbeställningsförsäkring återbetalas hela resans belopp (exklusive kostnaden för avbeställningsförsäkringen) om du blir skadad eller sjuk innan avresa och kan uppvisa ett läkarintyg som avråder dig från att resa.

Försäkringen täcker vid akut uppkommen sjukdom som hindrar dig från att resa. Avbeställningsförsäkringen täcker inte kroniska/befintliga sjukdomar eller sjukdomar som du har vid tecknandet av avbeställningsförsäkringen.

Ska jag köpa halvpension?

Grundpriset för skolvistelsen är alltid utan halvpension. Halvpension kan köpas till, men vi anser inte att det är ska vara vårt beslut om eleven ska ha halvpension eller inte när denne beslutar att åka på guideskola. Lägenheterna våra elever bor i är alla utrustade med ett trevligt litet kök där det finns möjlighet att laga mat under skolvistelsen. Vi vill ändå passa på att rekommendera dig att välja halvpension eftersom du därmed ser till att få både varierad, näringsrik och billig kost under de 5 veckorna. Det är också synd att missa den sociala delen med de andra eleverna i samband med måltiderna.

Du har möjlighet att köpa till halvpension, det vill säga frukost och middag, under hela din vistelse. Vi rekommenderar alla våra elever att välja halvpension, då det oftast är både det enklaste och billigaste måltidsalternativet under guideskolan.

Tillköp av halvpension under skolvistelsen kostar 4.999 sek på Mallorca och 5.499 sek i Alperna och bokas lättast vid bokningen av guideskolan. 

Är det ett krav att ha bra kunskaper i engelska?

Det är inte ett krav att du har goda kunskaper i engelska. Guideutbildningen sker på skandinaviska, och vi använder inte engelska.

När du senare får ett jobb som guide kommer du att behöva använda engelska i situationer där du kommunicerar med dina lokala samarbetspartners och hotell, men om du kan prata engelska på "turistnivå" räcker det. Dina gäster kommer att vara danska eller skandinaviska.

Hur mycket fickpengar behöver du?

Hur mycket fickpengar du behöver är givetvis individuellt. Men tidigare elever har informerat oss om att de typiskt spenderar ca. 3.000-4.000,- under sin vistelse om de har köpt halvpension och om de inte har det ca. 7.000-8.000,-.

När betalar man?

När du bokar din Utopia Guideschool är betalningen uppdelad i 3 steg. Du behöver alltså inte nödvändigtvis betala hela beloppet direkt.

  1. Vid bokning betalas 0 kr
  2. 7 dagar efter bokning betalas 2.000 kr
  3. 100 dagar innan avresa betalas ytterligare 3.000 kr
  4. 60 dagar innan avresa skall hela beloppet vara betalt.

    Du kan betala lätt och enkelt med Mastercard/Visa eller med Klarna.

Hur är en typisk dag på skolan?

På Utopia Guideschool anser vi att "learning by doing" är ytterst viktigt i inlärningsprocessen. Vi är övertygade om att du lär dig bäst genom att känna, se och uppleva yrket personligen. Det betyder att du får både teoretisk och praktisk undervisning. 

Vi startar typiskt dagen med frukost tillsammans kl 08.00.

Därefter är det undervisning med mindre pauser från kl 09.00-13.30. Du har siesta/paus från ca. 13.30 -16.00 där du kan njuta av solen, stranden, poolen och värmen ihop med de andra eleverna.

Från 16.00-18.00 är det undervisning igen.

Efter kvällsmaten som ligger mellan 18.00-20.00 är det lättare undervisning eller vi och ni själva håller i kvälls events, arrangemang från ca. 20.30-22.00 tiden.

Det är långa och intensiva dagar, men allt är roligt, spännande och mycket utvecklande. Varje vecka har ni ca. en hel fridag.

Du kan läsa mer här om vardagen på guideskolan.

Vad händer om jag inte klarar examen?

Det är klart att man kan misslyckas på en tentamen till exempel på grund av tentamensångest eller annat, men man ska inte vara så nervös för att det förstör ens chanser att få jobb efter skolan. Om man visar engagemang, vilja och lust att lära, kommer din mentor och Sarah (som är ansvarig för alla våra samarbetspartners och jobbmatchning mellan elever och resebyråer) att ha en konversation om dina möjligheter.

Vi erbjuder jobbgaranti till alla som klarar examen. Men vi finns fortfarande där för ALLA elever och hjälper dem så långt det är möjligt att hitta ett jobb med utgångspunkt i deras önskemål och färdigheter. Så vi ger råd och hjälper naturligtvis även dem som inte klarar examen när det gäller hur de bäst kan fortsätta inom resebranschen efter skolan och hitta det jobb som passar dem.

Så ingen anledning att packa väskan på guideskolan om man inte klarar en tentamen.

Jag har hört att man kan vinna ett stipendium?

4 gånger om året delar vi ut vårt stora stipendium på 12 500 .- samtidigt delar vi också ut fem mellan stipendium på 5 000 .- och tio små stipendium på 2 000 .-

Deltagandet i stipendiumprogrammet är gratis och består av några få relevanta frågor som riktar in sig på dig och dina personliga mål och ambitioner för att få ditt drömjobb i resebranschen.

YouTube video thumbnail

Hur lång tid är man anställd?

Det finns många anställningsmöjligheter som guide. Inom guidebranschen delar vi året in i två säsonger: sommarsäsongen och vintersäsongen.

Sommarsäsongen sträcker sig från april till oktober, medan vintersäsongen sträcker sig från november till april. Vanligtvis är man anställd som guide under hela sommar- eller vintersäsongen, som varar cirka 4-6 månader. Det finns också möjlighet att bli högsäsongs-guide, vilket innebär sommarjobb under 6-8 veckor från juni till augusti. Det gäller bland annat ungdomsguider, som också bara är anställda under den perioden. Som skiguide är man anställd i 3-6 månader mellan december och april.

Det finns alltså många möjligheter till anställning. Du kan arbeta som guide en del av året eller som "heltidsguide" året runt med semester insprängt, till exempel i Danmark.

Hur lång tid är guideskolan?

En guideutbildning tar knappt 5 veckor (32 dagar). Det är en intensiv utbildning med mycket lärande och många aktiviteter.

Under de första 4 veckorna av utbildningen genomgår du en grundutbildning där du utbildas till charterguide och skiguide. Den sista veckan fokuserar på specialmoduler och rekryteringsdagarna, då det är dags att söka din drömjobb.

Vad ska man packa och ta med sig till en guideskola?

För att göra det enkelt har vi gjort en packlista som alla kan använda sig av, så man inte glömmer något viktigt. Cirka 4 veckor innan avresa lägger vi ut denna packlista i FB-gruppen där eleverna på skolan kommer att bjudas in till.

Men redan nu kan vi komma med några goda råd.

- Bärbar dator. Vi rekommenderar att ta med en bärbar dator eller en iPad.

- Kläder. Det rekommenderas att ta med kläder/skor för aktiv undervisning (träningskläder funkar fint). En del av undervisningen sker utomhus i solen, så packa ner några kläder som du känner dig bekväm i.

- Tröja och långbyxor. Det kan ibland bli lite kyligt på kvällen, så det är en bra idé att packa en tröja och några långbyxor.

- Badkläder. Glöm inte att packa med dig sommar/badkläder, solglasögon och solkräm.

- Badlakan. Det är en bra idé att packa en strandhandduk, eftersom hotellets handdukar inte får lämna rummet och tas med till stranden.

- En outfit till avslutningskvällen. Vi avslutar utbildningen med en extraordinär avslutningskväll, prisutdelning och diplomutdelning!

Vi informerar dig om gällande bagageregler och vad som är tillåtet att ta med på just ditt flyg tillsammans med annan avgångs- och flyginformation som vi ger dig ca 3 veckor innan avresa.

Redan nu är det smart att lära sig att packa sin resväska inom de tillåtna gränserna, så att man är redo för livet som reseguide.

När vill du åka?

Januari/Februari 2025 Val Thorens

Dummy billede

Ord. pris 32.999:-

Spara 5 000:-

Från 27.999:-

April/Maj 2025 Mallorca

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-

September/Oktober 2025 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-

September/Oktober 2024 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 7 000:-

Från 27.999:-
Dummy product slider bg
TUI logo
DUF-Rejser logo
Spies logo
Apollo rejser logo
Primo Tours logo
Sunweb logo
Slopetrotter logo
Bravo Tours logo
Skilink

Utopia Guideschool är det bästa jag någonsin har gjort

Utopia Guideschool är det bästa jag någonsin har gjort, fullt av nya erfarenheter. Så många nya vänner, och instruktörerna lär ut så mycket intressant och gör lektionerna så roliga! Om ni någonsin har funderat på att åka dit, så gör det! Det är det bästa du kan göra!

Utopia guideschool är en fantastisk upplevelse!

Utopia Guideschool är en fantastisk upplevelse! Här träffar man massor av nya människor, lär sig otroligt mycket och utmanar sig själv, allt i en underbar miljö. Jag rekommenderar det starkt!

Upplevelsen var verkligen guld värd!

Utopia är en av de bästa sakerna jag någonsin har gjort i mitt liv! Utan tvekan. Upplevelsen var verkligen guld värd...

110% Rekommendation! 🫶

110% Rekommendation herifrån! Bästa upplevelsen och beslutningen i mitt liv! Mycket engagerade instruktörer, din alldeles egna lilla familj! 🫶

Det är en upplevelse för livet.

Utopia Guideskola är en plats där du får lärande, erfarenhet och bekantskaper för livet. Många av de saker jag har lärt mig där kommer att gagna mig på alla mina framtida arbetsplatser. Det är en upplevelse för livet.

Dummy testimonial slider bg