Starta ditt livs resa - Bli guide!

Få ett unikt CV, upplevelser och vänner för livet

 

Vanliga frågor och svar

Vi har under åren fått många frågor om skolan, om livet som guide och mycket annat. Nedan har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.

 

VAD ÄR UTOPIA GUIDESCHOOL?

Utopia är den branschrelevanta och personliga guideskolan. Vi har satt ihop en kurs som garanterar dig som elev den mest professionella och heltäckande reseledarutbildningen inom branschen. Vi handplockar de bästa instruktörerna från resebranschen till att ansvara för undervisningen. Det som alla instruktörer har gemensamt är att de arbetar i resebranschen just nu, till exempel som destinationschefer eller guider, och därför vet vad som händer just nu i branschen.

 

5 VECKORS UTBILDNING

Utopias undervisningsprogram är det mest omfattande och genomarbetade utbildningsmaterial som finns tillgängligt i branschen idag, och har tagits fram i samarbete med en lång rad olika resebyråer för att säkerställa att eleverna får just den kompetens som resebranschen efterfrågar. Vi fokuserar på resebranschen och de önskemål och krav som där ställs för framtida medarbetare. Därför kallar vi oss "Den Branschrelevanta Guideskolan". Samtidigt är programmet mycket intensivt, med undervisning de flesta dagarna från tidig morgon till sen kväll, naturligtvis med en del pauser. Det är viktigt att vara medveten om att det inte bara är en månads badsemester och sociala evenemang, utan fem veckor av intensiv undervisning. Det är ständigt fokus på jobben eleverna ska ut på efter skolan och att få maximal nytta av de 5 veckorna.

 

MAT / HALVPENSION

Grundpriset för skolvistelsen är alltid utan halvpension. Halvpension kan köpas till, men vi anser inte att det är ska vara vårt beslut om eleven ska ha halvpension eller inte när denne beslutar att åka på guideskola. Lägenheterna våra elever bor i är alla utrustade med ett trevligt litet kök där det finns möjlighet att laga mat under skolvistelsen. Detta är för att möjliggöra att du som elev kan hålla kostnaderna till ett minimum, så att alla kan få möjlighet att komma iväg på guideskola. Vi vill ändå passa på att rekommendera dig att välja halvpension eftersom du därmed ser till att få både varierad, näringsrik och billig kost under de 5 veckorna. Det är också synd att missa den sociala delen med de andra eleverna i samband med måltiderna.

 

Rum / Boende

Vi har på Utopia valt att våra elever bor tre tillsamman på ett fint lägenhetshotell, istället för i enkelrum eller två studenter tillsammans. Vi vet av erfarenhet att eleverna får mycket mer social tid tillsammans genom att bo på detta vis. Dessutom speglar det förhållandena som du kan förvänta dig att bo under när du efter skolan ska ut och jobba som guide. Vi gör även detta för att se till att de som verkligen vill ut och uppleva världen och få ett arbete i resebranschen ges möjlighet till det, och därför har vi arbetat hårt för att hålla priserna nere för dig som elev. Vi har därför valt att leta efter stora och fina lägenheter på ett lägenhetshotell där eleverna kan bo 3 i varje lägenhet. På så sätt kan vi hålla priset nere, men ändå säkerställa god kvalitet och hög standard på boendet. Du har alltid möjlighet att välja enkelrum mot extra betalning.

 

Vilken typ av guide kan jag bli?

En utbildad guide från Utopia Guideschool blir inte placerad i ett fack som en bestämd typ av guide. Du får undervisning i allt du behöver och redskapen till att klara alla typer av guidejobb. Det betyder att du exempelvis är redo för jobbet som skidguide, charterguide, aktivitetsguide, barnguide, rundreseguide, kryssningsguide, ungdomsguide... och så vidare.

Det är många som kommer underfund med vilket riktning de önskar att gå i framtiden under vistelsen på guideskolan. Kanske vill du kombinera flera alternativ? Ja, möjligheterna är många!

 

Hur fungerar det med lön, bostad och andra förmåner?

Under guideskolan får du inte lön. Efter guideskolan när du kommer ut i ett jobb betalar den kommande arbetsgivaren din lön. Lönen är mycket varierande och beror på vilket bolag du arbetar för och var i världen du jobbar. Som en del av lönen i de flesta resebolag får du flyg till och från destinationen samt boende under din vistelse där. Vid arbete i utlandet har du också speciella skatteregler som kan användas. Det får du givetvis undervisning i på Utopia Guideschool.

Den monnetära delen av lönen variarer mycket som guide. Det beror som beskrivet ovan på vilket bolag du jobbar för, din erfarenhet, var i världen du är och vilket ansvar du har. Första säsongen som guide ligger lönenivån typiskt på cirka 4500-7000 kr. Det låter inte som så mycket, men det du skall ha med i åtanke är att många utgifter som du normalt har där hemma blir täckta av din arbetsgivare, som exempelvis bostad, transport och försäkringar. Vanligtvis får du även rabatt på dina måltider, eller rentav äter dem gratis, på destinationens restauranger där resebolaget har samarbete. På hotellen får du också ofta mat när du är ute och besöker dina gäster. Detta är bara några exempel på de många förmåner du får som guide. 

 

Var i världen kan jag arbeta?

Det finns i princip inga gränser för var i världen du kan arbeta. Ofta blir du placerad på din första destination och arbetsplats av din arbetsgivare. När du där visat framfötterna ges du ofta själv mer inflytande på var du blir placerad. Många resebolag låter guiderna önska och prioritera sina val – ju mer erfarenhet du har, desto större möjligheter och inflytande på dina placeringar har du.  

 

Vilka intagningskrav är det? 

För att delta på Utopia Guideschool är det krav på att du fyllt 18 år. Det rekomnenderas att du kan prata engelska och har körkort. 

 

Hur ansöker jag om en plats på Utopia Guideschool?

Det enda du behöver göra är att anmäla dig på bokningssidan och delta engagerat i undervisningen, så hjälper vi dig hela vägen till drömjobbet!

 

Varför bli guide? Simon och Gustaf berättar om egna erfarenheter i videon nedan: