Guidejobb

 - många vägar att ta

Olika typer av guidejobb

Det finns många olika möjligheter med ett jobb inom resebranschen. De mest kända jobbtitlarna är nog "guide" eller "reseledare", men det finns många olika jobb du kvalificerar dig till med en examen från Utopia i bagaget. Många reseföretag har t.ex. sina egna hotell, där de hyr in personal för olika servicefunktioner under en hel säsong. Många hotell har även egna animations-/underhållningsteam och barnklubbar, med fast personal anställd för att underhålla gästerna under dagen och kvällen. Men inom begreppet "guide" finns det många variationer, då det är stor skillnad i arbetet som t.ex. ungdomsguide jämfört med ett jobb som charterguide. Nedan kan du läsa mer om några av de många jobbmöjligheter du har efter skolan:

Ungdomsguiden

Vad många inte vet är att du i ditt jobb som ungdomsguide har ett av de svåraste jobben. Säsongen är vanligtvis kort, men i sin tur väldigt intensiv och tidskrävande. Du är mycket tillgänglig och utgör en stor del av dina gästers semester och deras helhetsupplevelse. Du hjälper till att ordna underhållande aktiviteter under dagen samt de häftigaste festerna på kvällen. Du måste visa en imponerande energinivå och skapa en bra atmosfär nästan dygnet runt. Även om dina gäster har baksmälla, ska du kunna sälja kvällens fest till dem.

Det kräver att du är en bra säljare och är medveten om att du erbjuder gästerna upplevelser och goda minnen. De kommer att tacka dig för att du tog med dem till festen. Din överblick och fokus bör vara av största vikt när du har att göra med berusade gäster. Ett hårt men otroligt lärorikt jobb som också ger dig fantastiska minnen för livet.

 

Charterguiden

Ord som guide, reseguide och reseledare används ofta om charterguiden. Vilken term som används beror på vilket företag du arbetar för. Begreppet sommarguide används om den här typen av jobb bland gäster. Men när du är charterguide är du inte bara en sommarguide. Du kan vara charterguide både sommar och vinter. Så du har jobbmöjligheter året runt. Du har möjlighet att byta destination mellan sommar och vinter.

 

Arbetsuppgifter som hotellservice, transfer, välkomstmöte och utflykter fyller vanligtvis din vardag. Du behöver vara väldigt mångsidig i jobbet eftersom du behöver kunna hantera alla serviceuppgifter. När du är på hotellbesök är det din uppgift att lösa de problem som dina gäster kan ha. Som tur är erbjuder jobbet som serviceguide många glada gäster. Termen serviceguide används av vissa företag och internt bland guider som en beskrivning som täcker in den guide som vill träffa gäster personligen snarare än att köra långa utflykter. Det kan vara på hotellservice, välkomstmöten, via telefonsamtal etc. Till dig kommer gäster för tips och kunskap om området och resmålet. Därför är det viktigt att du har koll på all baskunskap och alltid är väl förberedd.

Flera charterbolag och skidbolag samarbetar så du har möjlighet att hoppa fram och tillbaka mellan de två bolagen och på så sätt växla mellan att vara sommarguide/charterguide på sommaren och vinterguide/skidguide på vintern.

Sport - och fitnessguiden

Många företag har idag stort fokus på en aktiv semester, med träning och andra idrottsrelaterade aktiviteter. Det finns även hotell som enbart sysslar med denna typ av gäster. Här har du som guide ansvaret att planera de dagliga evenemangen och generellt hjälpa till att ge gästerna den perfekta resupplevelsen med rörelse och träning i fokus.

 

Barnguiden

Jobbet som barnguide är otroligt glädjande och livsglädjande. Du är med och gör föräldrarnas och speciellt barnens semester oförglömlig. Du skapar ett frirum för de vuxna och ett äventyrligt universum för barnen. De kommer att älska dig och det blir ofta gråt på flygplatsen när du säger hejdå och tack för den här gången. Barnklubbar finns ofta på de stora hotellen och resorterna där det finns gott om plats och bra faciliteter. Du bär ett stort ansvar för att alla barn har roligt och kan vara med oavsett ålder. Du hjälper till att förbereda program och arrangera de många aktiviteterna.

Animationsguiden

Många hotell har ett eget animationsteam. Du är en del av ett team med flera olika nationaliteter, så du stöter oftast på många språk på ett stort hotell. Under dagen tar du del av olika aktiviteter som gästerna erbjuds. Det kan vara allt från kort och brädspel till lagidrottstävlingar. Vattengympa är också en populär aktivitet. När solen har gått ner bjuds du på kvällsshow med underhållande inslag och sketcher. Aktiviteterna kan även ske utanför hotellet. Här får du uppleva flera uppgifter som är lite som en serviceguides uppgifter. Det kan till exempel bli en guidad cykeltur i närområdet.

Skidguiden

Som vinterguide på skidor kan du uppleva att gästerna kommer med buss, bil eller flyg. Det varierar beroende på var man jobbar och vilket företag man jobbar för. Är du skidguide kan arbetsuppgifterna bl.a vara informationsmöten och gemensam skidåkning, där du vanligtvis tar gästerna ner för dina favoritbackar ett par gånger i veckan och rekommenderar de bästa stugorna och restaurangerna. Du ansvarar för att hålla evenemang som t.ex. picknick, där du förbereder en utsökt lunch där du och dina kollegor äter med gästerna.

Afterski är också ofta en stor del av att vara skidguide. Det hålls för gästerna så de har möjlighet att komma förbi och ställa frågor eller få en trevlig pratstund. Här är det dans på bord, bänkar och i baren med de vanliga afterski-danserna, som du kommer att lära känna som skidguide.

Flera charterbolag och skidbolag samarbetar så du har möjlighet att hoppa fram och tillbaka mellan de två bolagen och växla mellan att vara sommarguide/charterguide på sommaren, och att vara vinterguide/skidguide på vintern.

Utflyktsguide

På resmål där långa och krävande utflykter erbjuds används speciella utflyktsguider. Du utgör en stor del av upplevelsen som gästerna ofta betalar mycket pengar för. Det kan vara långa utflykter där man är tillgänglig hela tiden. Dina gäster har höga förväntningar på att du besitter stor kunskap om de platser och sevärdheter du passerar. Du bör vara nyfiken och alltid försöka vidga dina vyer och din kunskap om innehållet i utflykterna.

Om du visar rätt attityd och ditt eget personliga intresse för ämnet blir du en riktigt bra utflyktsguide. Under vissa veckor kan du även utföra samma uppgifter som serviceguider.

Flygplatsguide

På de stora och populäraste resmålen har resebolagen specifika flygplatsguider. Du kommer att hämta och lämna dina gäster på flygplatsen samt till deras hotell och vice versa flera gånger i veckan, kanske till och med flera gånger om dagen. Du ser till att allt är organiserat på flygplatsen och att allt flyter på smidigt.

Om du visar rätt attityd och ditt eget personliga intresse för ämnet blir du en riktigt bra flygplatsguide. Under vissa veckor kan du även utföra samma uppgifter som serviceguider.