Baskunskapen

Frågor? Testa vår AI Assistent

HÄR HÅLLS UTBILDNINGEN

Vart i världen ligger skolorna, hur bor man på skolan under utbildningen och vad kan man förvänta?

GUIDESKOLAN MALLORCA ➤ 

GUIDESKOLAN VAL THORENS ➤

SE PRISER & BOKA ➤

VAD ÄR INKLUDERAT?

Vad är egentligen inkluderat i guideutbildningen hos Utopia? Allt från flyg och hotell, till professionel undervisning.

INKLUDERAT I PRISET ➤ 

GRATIS SPECIALÄMNE ➤

SE PRISER & BOKA ➤

JOBBGARANTI

Vad betyder jobbgaranti egentligen? Kortfattat: Att du är garanterad ett jobb efter utbildningen.

OM JOBBGARANTIN ➤ 

HÄR FÅR DU JOBB ➤ 

JOBBET SOM GUIDE ➤

OM UTBILDNINGEN

Vad blir man undervisad i på guideskolan och vilken typ av guide kan man bli efteråt?
Läs mer här. 

UNDERVISNING OCH ÄMNEN ➤ 

VARDAGEN PÅ SKOLAN ➤ 

OLIKA TYPER AV GUIDEJOBB ➤

OM UTOPIA

Vilka är vi på Utopia? Vi är skandinaviens största och mest professionella erkända guideutbildning. 

VÄRFÖR SKA DU VÄLJA UTOPIA ➤ 

VAR ÄR UTOPIA ➤ 

VÅRA INSTRUKTÖRER ➤

KONTAKTA OSS

Vi är alltid redo att hjälpa till. Ring oss, skicka ett mail eller chatta med oss ​​här på hemsidan.

KONTAKTA UTOPIA ➤ 

MEST STÄLLDA FRÅGOR ➤ 

INSPIRATIONSFÖREDRAG ➤

VAL THORENS

Som något helt nytt öppnar vi upp möjligheten för att bli utbildad guide i Val Thorens i de franska alperna! Det är samma professionella guideutbildning som Utopia alltid erbjuder på Mallorca – fast nu med skidor i vad som förmodligen är Europas mest populära skidort.

Guideutbildningen äger rum i januari/februari i den legendariska Val Thorens, som ligger i den vackra Tarentaisedalen. Staden är känd för att vara den högst belägna skidorten i hela Europa och har utsetts till världens bästa skidområde fyra gånger. Självklart har du möjlighet att åka skidor antingen under siestan eller på lediga dagar. I priset ingår även 2 dagars skidåkning med skiduthyrning, och du kan självklart lägga till fler dagar efter behov.

På guideskolan blir du precis som på Mallorca utbildad till både charter- och skidguide och är sedan redo att ta ett guidejobb antingen på en sommardestination eller en skiddestination – grundkursen är densamma, men här har du möjlighet att åka skidor!

Och kom ihåg - Val Thorens passar både erfarna och nybörjare på skidor.

Nedan har vi samlat all viktig information om guideutbildningen och din vistelse i Val Thorens.

YouTube video thumbnail

Om utbildningen i Val Thorens

UTBILDNINGEN I VAL THORENS

Guideutbildningen på Utopia Guideschool blir din väg in i världens bästa jobb och in i en värld fylld av personlig utveckling, oförglömliga upplevelser, världens vackraste resmål, en ny guidefamilj och massor av erfarenheter. Det blir garanterat ett beslut du aldrig kommer att ångra!

Utbildningen är sammansatt i ett så realistiskt sammanhang som möjligt och säkerställer dig en professionell, realistisk och samtidigt fantastisk guideutbildning. Guideskolan genomförs i legendariska Val Thorens under 4 veckor. Här blir det både intensiv undervisning och tid till att uppleva det fantastiska skidområdet på skidor eller snowboard.

Vi har noggrant planerat utbildningen i Val Thorens så att den speglar den verklighet du i efterhand kommer att uppleva i jobbet som skidguide, charterguide, barnguide mm.

Guideskolan äger rum i ett av de vackraste skidområdena i Europa, och grundkursen under de 4 veckorna utbildar dig till att bli charter-, animations- och skidguide precis som på Mallorca! Du har därför samma jobbmöjligheter på båda skolorna, men på helt olika platser. Här har du snö och skidbackar precis utanför dörren. Skolan är upplagd så att det finns möjlighet att åka skidor i flera dagar, på längre siestor eller förmiddagar. Allt för att du ska få det bästa av två världar.

Här är ett litet urval av områden och ämnen som vi lär ut på guideutbildningen:

 • Mikrofon- & presentationsteknik
 • Välkomstmöte & busstransfer
 • Sälj och service
 • Reseförsäkringar
 • Första hjälpen
 • Personlighetsprofiler och analys
 • Reklamationshantering
 • ... och MYCKET mycket mer.
  Vi har samlat mycket mer information om utbildningens innehåll, grundkursen, de olika ämnena och om undervisningen, och annat på länken nedan.

Om UTBILDNINGEN

Hotellet du bor på i Val Thorens

VÄLKOMMEN TILL UTOPIAHOTELLET I VAL THORENS

Under din vistelse i Alperna bor du i fina lägenheter i staden Val Thorens med ett litet, fint kök, en soffa och avslappningsområde samt en sovdel med enkel- eller våningssängar. Det är precis som när du jobbar som skidguide. Det betyder att du kommer att bo på ett typiskt skidguideboende, som om du vore på säsong!

Vi har prioriterat att du ska bo centralt i staden Val Thorens, nära till undervisning och allt du behöver. Lägenheterna är noga utvalda eftersom de ligger i stadens mysiga centrum med allt precis utanför dörren - skidbackarna, restaurangerna, snabbköpen och afterski.

Lägenheterna är vår bas för guideskolan och är din bas på fritiden. Du kommer också att kunna spendera tid i skidbacken om du älskar att åka skidor eller vill lära dig det. Men först och främst kommer du att utbilda dig till guide och tillbringa mycket av din tid i en intensiv och professionell utbildning, som kommer att äga rum i trevliga klassrum inne i staden Val Thorens.

Se bilder av lägenheterna nedanför.

I lägenheterna bor man 3 - 5 personer tillsammans. Rumsfördelningen kommer att ske slumpmässigt, men det går att önska om man vill bo med någon speciell. Detta behöver meddelas till oss minst 3 veckor innan avresa. Du kommer endast att placeras i ett rum med deltagare av samma kön som du själv.

Du kommer att behöva ta med några saker själv till lägenheten, som t.ex. sängkläder, men vi kommer att informera dig om detta i detalj när en packlista skickas ut innan avfärd till guideskolan.

OMGIVNINGARNA

Val Thorens är skandinavernas favoritskiddestination av många goda skäl! Området ligger i de vackra franska Alperna och gränsar till den italienska och schweiziska gränsen med 150 km till Genève i Schweiz och 300 km till Milano i Italien. Staden är ett perfekt skidområde för skidåkare, men det finns plats för alla! Oavsett om du gillar fransk gastronomi, adrenalin, skidåkning, varm choklad på toppen av berget med världens vackraste vyer eller fantastisk afterski. Läs mer under avsnittet "Fritid i Val Thorens".

Under din vistelse i januari/februari kan du förvänta dig temperaturer på runt 0-5 grader med garanterad snö OCH mycket sol både i stan och i skidbacken.

De nybyggda undervisningslokalerna i centrum och de många möjligheterna till praktisk undervisning i staden gör omgivningen helt optimal för din guideutbildning.

HALVPENSION I VAL THORENS

När du går din guideutbildning i Val Thorens har du möjlighet att välja halvpension antingen under den första veckan eller under hela din vistelse. Halvpension innebär att du har både frukost och kvällsmat inkluderat. Båda delarna hämtas på en riktigt bra take-away restaurang i Val Thorens, som heter John's Scandinavian restaurant. Här får du ett frukostpaket till lägenheten varje morgon och hämtar din kvällsmat från restaurangen som kan avnjutas tillsammans med de andra i lägenheten.

Vi på Utopia rekommenderar att välja halvpension, då det är ett enkelt, smidigt och prisvärt sätt att få dagens viktigaste måltider. Halvpension kan väljas vid bokning eller köpas fram till avresan till ett pris 5999 SEK (för alla 4 veckor) eller för 1899 kr för bara den första veckan.

Val Thorens OCH Området

VAL THORENS

Det är ingen slump att vi har valt Val Thorens som plats för vår guideutbildning i januari/februari.
Val Thorens är ett av de populäraste resmålen när det kommer till skidsemester – särskilt bland unga. Val Thorens har både omgivningarna och faciliteterna för att vi ska kunna leverera den guideutbildning som vi blivit så kända för.

Lägenheterna ligger centralt i Val Thorens vilket ger dig goda möjligheter att smidigt uppleva staden mellan lektionerna, när det inte står någon utbildning på schemat. Val Thorens är ett av de populäraste skidområdena i världen och utstrålar god fransk stämning och gastronomi. Skandinavier vallfärdar till de vackra bergen hela vintern. Temperaturen ligger runt 0-5 grader med garanterat snö OCH mycket sol i stan och i backen.

Njut av de franska bistrorestaurangerna i staden, gå på alpernas största disco för afterski, åk pulka på den vildaste 7 km långa pulkabaken, gör grupparbeten på stadens kaféer med dina klasskompisar eller åk skidor!

Området har alla faciliteter och verktyg som behövs när vi på Utopia Guideschool genomför branschens mest professionella och branschrelevanta guideutbildning. Det är exakt därför vi har valt Val Thorens som en av våra utbildningsplatser!

VAL THORENS SKIOMRÅDE

VAL THORENS SKIDOMRÅDE Val Thorens är den absolut största klassikern för svenska skidentusiaster. Staden Val Thorens byggdes enligt det franska konceptet "Ski Au Pied" som kan översättas till "Skidåkning till och från dörren" och har blivit ett varumärke för Val Thorens, där du kan åka skidor nästan direkt utanför lägenheten.

Det finns 140 km pister i Val Thorens sex toppar upp till 3 000 m och har snö från november till maj. Val Thorens är perfekt för nybörjare, men också för den erfarna skidåkaren som har behov för utmaningar. Skidområdet är också känt för sin off pist, ett effektivt liftsystem och afterski.

SPECIALÄMNEN I VAL THORENS

SPECIALÄMNEN I VAL THORENS

När du tar din guideutbildning i Val Thorens med Utopia Guideschool har du möjlighet att välja en specialiseringsmodul helt gratis, där du kan fördjupa dig inom ett specifikt område inom guideämnet. Normalt kostar detta 4 999 kronor.

Grundkursen på guideskolan utbildar dig som skidguide, charterguide och animationsguide.

Du kan välja mellan följande specialmoduler:

 • Sport- och fitnessguide
 • Barnguide
 • Destination Management & Ledning
 • Skidguide (ingår som en del av grundkursen)
 • Animationsguide (ingår som en del av grundkursen)
 • Hållbarhet och turism (ingår som en del av grundkursen)

Du väljer den önskade specialmodulen vid din beställning. Alternativt kan du vänta med ditt val tills du har kommit till guideskolan. Under de första dagarna efter din ankomst har vi en introduktionskurs i guideutbildningen där vi noggrant går igenom de olika specialmodulerna i detalj.

Om specialämnan

Fritid i Val Thorens

4 INTENSIVA VECKOR

Under din vistelse på Utopia Guideschool varar guideutbildningen i fyra intensiva veckor. Vi är öppna om att dessa veckor är krävande och inriktade på att ge dig en seriös och grundlig utbildning för att bli en av de bästa guiderna i branschen. Vi gör ingen kompromiss när det gäller utbildningens kvalitet.

Det finns mycket att täcka på kort tid, vilket innebär långa dagar med intensivt arbete och undervisning. Vårt mål är att du ska kunna hantera alla de utmaningar och uppgifter som krävs för att vara en framgångsrik guide i resebranschen. Trots det intensiva tempot kommer vi också att se till att det finns tid för fritid, avkoppling och att njuta av resmålet.

Utopia Guideschool är dedikerad till att erbjuda en realistisk och branschrelevanta guideskola, och därför strävar vi efter att skapa en utbildningsupplevelse som så nära som möjligt återspeglar den verkliga arbetsmiljön för guider. Som en del av denna ansträngning ger vi dig en ledig dag varje vecka under skolan, tillsammans med en siesta mitt på dagen, precis som du kommer att uppleva som guide.

Dina lediga dagar och siestatiden ger dig möjlighet att koppla av, samla energi och umgås med dina klasskamrater i den underbara miljön. Du har friheten att använda din fritid precis som du önskar. Här är några exempel på aktiviteter du kan ägna dig åt under dessa pauser.

SKIDOR, SKIDOR OCH SKIDOR!

Tänk dig följande scen: Solen lyser från en klarblå himmel, och du känner vinden mot ditt ansikte när du glider nedför backen. Val Thorens är helt klart den perfekta platsen för dig som älskar att åka skidor (eller som kanske vill lära dig). Val Thorens har flera gånger utsetts till världens bästa skiddestination, och det är verkligen lätt att förstå varför. Med 140 km pister och ett effektivt liftsystem kan du enkelt utforska de vackra bergen.

Är du en freestyle-entusiast? Då bör du definitivt besöka Val Thorens Snowpark med sina 70 000 kvadratmeter för ditt nöje.

PULKA PÅ TOBOGGAN

I Val Thorens findes en hele 7 km lang kælkebakke! Det er de færreste, der har prøvet det adrenalinkick, det er, at flyve ned ad bakken på en kælk med hjelm på. Peclet-liften tager dig med op til toppen af bjerget, og her starter så en spændende rejse ned ad bjerget. Første del af bakken er temmelig flad, og her har du masser af tid til at øve dine sving, inden farten tager til, og det sjove for alvor starter.

Den ligger kun et par hundrede meter fra Snetorvet og er nem at komme til i en siesta imellem undervisningsmodulerne eller på en fridag.

VÄRLDENS BÄSTA AFTERSKI

En bonus i Val Thorens är det fantastiska afterski-utbudet som staden har att erbjuda, både i stan och uppe i skidbackarna. Skidområdet har ett livligt kvälls- och nattliv som verkligen sätter Val Thorens i en klass för sig och drar till sig skidåkare och skidguider under hela vintersäsongen. Afterski behöver inte nödvändigtvis äga rum sent på kvällen, utan det kan också vara sent på eftermiddagen efter en dag på skidorna.

En av de mest ikoniska platserna för afterski kallas La Folie Douce, och många skidentusiaster har säkert hört talas om den. Du kan ta dig dit även om du inte åker skidor, eftersom det går att nå La Folie Douce med kabinliftarna i staden. Här spelar ofta liveband, stämningen är alltid på topp, och det är inte ovanligt att folk dansar på borden.

NJUT AV SOLEN I VAL THORENS

När det är siesta från lektionerna, eller det är dags att plugga till ett prov, är det självklart att göra det i alpernas fantastiska sol! Du kan ta liften upp och plugga/slappa av på någon av uteserveringarna högst uppe på berget eller stanna i stan där det också finns många fina platser på stadens terrasser eller vid uteserveringarna på Snötorget.

FÅ UPP PULSEN MED ZIPLINING

Resan startar på 3220 meters höjd och längs vägen passerar du glaciärer 250 meter under dig! Den når en hastighet på upp till 105 kilometer i timmen och är en av de vackraste och roligaste upplevelserna i Val Thorens!

Zipline är först och främst en fantastisk attraktion, men binder faktiskt också ihop två skidområden - Mauriennedalen till Tarentaisedalen.

VAL THORENS SNOWPARK

Om du är ett freestyle-freak måste du prova Val Thorens Snowpark. Den ligger på Plateau Pistes och har en 70 000 kvadratmeter stor snowpark med alla svårighetsgrader. Den är indelad i 5 zoner och innehåller t.ex. snövägg, glidboxar och halfpipe. Snowparken är perfekt för en eftermiddag efter skolan, när solen har mjukat upp snön lite.

GO-KART PÅ IS

Gokart på en 300 meter lång isbana? Det är också ett sätt att tillbringa din fritid i Val Thorens! Att köra gokart på is är en väldigt speciell upplevelse och här får du verkligen testa dina körkunskaper. Ta med dina klasskamrater och ha en fantastisk dag på gokartbanan.

Skiduthyrning och liftkort

LIFTKORT

Som vi tidigare nämnt kommer du ha möjlighet att åka skidor under din guideskola i Val Thorens, även om största fokus är på dina fyra veckors guideutbildning.
Schemat är organiserat så att vi gör plats för några morgontider och 3-4 timmars siestor där du kan åka skidor eller snowboard eller på annat sätt njuta av Val Thorens. Dessutom har du naturligtvis dina lediga dagar, där du självklart kan spendera hela dagen i skidbacken!

Det ingår två dagars skidåkning med skiduthyrning i guideskolan, men om du vill åka skidor ännu mer, så kan du naturligtvis göra det. 

Vi hjälper dig med ett liftkort och som en början erbjuder vi ett liftkort i en vecka under din vistelse för 2400 SEK. Vill du ha flera veckor är det möjligt i Val Thorens att välja till flera dagar eller hela veckor hos instruktörerna som kan hjälpa dig.

SKIDUTHYRNING

Om du vill hyra skidor för den extra veckan till skidåkning, hjälper vi också med det. Vi arbetar med den bästa skiduthyrningen i Val Thorens, och olika paket kan väljas för skiduthyrning beroende på vilken typ av skidor du vill ha och om du till exempel har pjäxor med.

Du kan läsa mer information om tillval av liftkort, skiduthyrning och andra alternativ för Val Thorens nedan.

DATO OCH PRISER

Transport tilL Val Thorens

BUS TIL VAL THORENS

Transporten till guideskolan i Alperna sker på äkta skidguide-vis med buss till Frankrike. Vi hämtar upp alla våra elever från olika platser i Sverige och ger oss sedan iväg mot Alperna. Resan präglas av god stämning hela vägen, med några trevliga stopp längs vägen och gott om möjligheter att lära känna dina medelever. Det kommer att bli en utmärkt start på din tid på guideskolan.

Resan tar ungefär 16-18 timmar för att nå Alperna och Val Thorens, som är den högst belägna skidorten i Europa. När du väl ankommer har du möjlighet att koppla av, checka in i din lägenhet och packa upp.

När du bokar guideskolan kan du välja din upphämtningsplats, och vi erbjuder upphämtning i hela landet, inklusive platser som Stockholm, Göteborg och Malmö med mera. Om du har dina egna skidor kan du även välja att transportera dem som en tillvalstjänst när du bokar guideskolan.

UTFLYKTSPAKETET I VAL THORENS

UTFLYKTSPAKETET I VAL THORENS

Utopia Guideschool är en seriös och intensiv 4-veckors guideskola i Val Thorens. Men vi vill också hjälpa dig att få ut så mycket roligt som möjligt under din fritid på skolan. Därför sammanställer vi ett evenemangs- och utflyktspaket för varje skola med de bästa aktiviteterna som Val Thorens har att erbjuda under den månad då vi är där.

Paketet kan inkludera:

 • Pulkaevenemang på berget
 • Barbeque Picnic på berget
 • Iqlo Night Experience med DJ
 • Afterski
 • Extra dag/dagar med liftkort & eventuell skiduthyrning
 • Eventmiddagar på utvalda restauranger

*Ovanstående är ett exempel och kan ändras från skola till skola beroende på de tillgängliga alternativen under den period vi är där. Men vi ger alltid fullt värde i utflyktpaketet.

När vill du åka?

Januari/Februari 2025 Val Thorens

Dummy billede

Ord. pris 34.999:-

Spara 5 000:-

Från 29.999:-

April/Maj 2025 Mallorca

Ord. pris 34.999:-

Spara 5 500:-

Från 29.499:-

September/Oktober 2025 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 5 500:-

Från 29.499:-

September/Oktober 2024 MALLORCA

Ord. pris 34.999:-

Spara 5 000:-

Från 29.999:-
Dummy product slider bg