Guideutbildning i Alperna

4 veckor i legendariska Val Thorens

Guideutbildning i Val Thorens

NYHET för 2024!
Som något helt nytt öppnar vi upp möjligheten för att bli utbildad guide i Val Thorens i de franska alperna! Samma professionella guideutbildning som Utopia alltid levererar på Mallorca – men nu på skidor i vad som förmodligen är Europas populäraste skidort.

Guideutbildningen hålls i januari/februari i legendariska Val Thorens, beläget i vackra Tarentaisedal. Staden är känd för att vara den högst belägna skidorten i hela Europa och har utsetts till världens bästa skidområde fyra gånger. Självklart har du möjlighet att åka skidor på skolan antingen under siestan eller på lediga dagar. I priset ingår även 2 dagars skidåkning med skiduthyrning - och självklart kan fler läggas till efter önskemål.

På guideskolan blir du precis som på Mallorca utbildad till både charter- och skidguide och är sedan redo att ta ett guidejobb antingen på en sommardestination eller en skiddestination – grundkursen är densamma, men här har du möjlighet att åka skidor!

Och kom ihåg - Val Thorens är både för erfarna och nybörjare på skidor. 

Här nedanför har vi samlat all viktig information om guideutbildningen och vistelsen i Val Thorens.  

 

Om utbildningen i Val Thorens

Guideutbildningen på Utopia Guideschool blir din väg in i världens bästa jobb och in i en värld fylld av personlig utveckling, oförglömliga upplevelser, världens vackraste resmål, en ny guidefamilj och massor av erfarenheter. Det blir garanterat ett beslut du aldrig kommer att ångra!

Utbildningen är sammansatt i ett så realistiskt sammanhang som möjligt och säkerställer dig en professionell, realistisk och samtidigt fantastisk guideutbildning. Guideskolan genomförs i legendariska Val Thorens under 4 veckor. Här blir det både intensiv undervisning och tid till att uppleva det fantastiska skidområdet på skidor eller snowboard.


Vi har noggrant planerat utbildningen i Val Thorens så att den speglar den verklighet du i efterhand kommer att uppleva i jobbet som skidguide, charterguide, barnguide mm.

Guideskolan äger rum i ett av de vackraste skidområdena i Europa, och grundkursen under de 4 veckorna utbildar dig till att bli charter-, animations- och skidguide precis som på Mallorca! Du har därför samma jobbmöjligheter på båda skolorna, men på helt olika platser. Här har du snö och skidbackar precis utanför dörren. Skolan är upplagd så att det finns möjlighet att åka skidor i flera dagar, på längre siestor eller förmiddagar. Allt för att du ska få det bästa av två världar.

Här är ett litet urval av områden och ämnen som vi lär ut på guideutbildningen:

 • Mikrofon- & presentationsteknik
 • Välkomstmöte & busstransfer
 • Sälj och service
 • Reseförsäkringar
 • Första hjälpen
 • Personlighetsprofiler och analys
 • Reklamationshantering
 • ... och MYCKET mycket mer.

Vi har samlat mycket mer information om utbildningens innehåll, grundkursen, de olika ämnena och om undervisningen, och annat på länken nedan.

Läs mer om utbildningen här »

Hotellet du bor på i Val Thorens

Varmt välkommen till Utopiahotellet i Val Thorens!
Under din vistelse i Alperna bor du i fina lägenheter i staden Val Thorens med ett litet fint kök, en soffa och avslappningsområde samt en sovdel med enkel- eller våningssängar. Det är precis som när du jobbar som skidguide. Det betyder att du kommer att bo på ett typiskt skidguideboende, som om du var på säsong!

Vi har prioriterat att du ska bo centralt i staden Val Thorens, nära till undervisning och allt du behöver. Lägenheterna är därför noga utvalda, då de ligger i stadens mysiga centrum med allt precis utanför dörren - skidbackarna, restaurangerna, snabbköpen och afterski.

Lägenheterna är vår bas för guideskolan och är din bas på fritiden. Du kommer också att kunna spendera tid i skidbacken om du älskar att åka skidor eller vill lära dig det. Men först och främst kommer du att utbilda dig till guide och tillbringa mycket av din tid i en intensiv och professionell utbildning, som kommer att äga rum i trevliga klassrum inne i staden Val Thorens.

Se bilder av lägenheterna nedanför. 

 

ÖPPNA BILDGALLERI     »

I lägenheterna bor man 3 - 5 personer tillsammans. Rumsfördelningen kommer att ske slumpmässigt, men det går att önska om man vill bo med någon speciell. Detta behöver meddelas till oss minst 3 veckor innan avresa. Du kommer endast att placeras i ett rum med deltagare av samma kön som du själv.

Du kommer att behöva ta med några saker själv till lägenheten, som t.ex sängkläder, men vi kommer att informera dig om detta i detalj när en packlista skickas ut innan avfärd till guideskolan.


Omgivningarna

Val Thorens är skandinavernas favoritskiddestination av många goda skäl! Området ligger i de vackra franska Alperna och gränsar till den italienska och schweiziska gränsen med 150 km till Genève i Schweiz och 300 km till Milano i Italien. Staden är ett perfekt skidområde för skidåkare, men det finns plats för alla! Oavsett om du gillar fransk gastronomi, adrenalin, skidåkning, varm choklad på toppen av berget med världens vackraste vyer eller fantastisk afterski. Läs mer under avsnittet "Fritid i Val Thorens".

Under din vistelse i januari/februari kan du förvänta dig temperaturer på runt 0-5 grader med garanterad snö OCH mycket sol både i stan och i skidbacken.

De nybyggda undervisningslokalerna i centrum och de många möjligheterna till praktisk undervisning i staden gör omgivningen helt optimal för din guideutbildning.


Halvpension

När du går din guideutbildning i Val Thorens har du möjlighet att välja halvpension antingen under den första veckan eller under hela din vistelse. Halvpension innebär att du har både frukost och kvällsmat inkluderat. Båda delarna hämtas på en riktigt bra take-away restaurang i Val Thorens, som heter John's Scandinavian restaurant. Här får du ett frukostpaket till lägenheten varje morgon och hämtar din kvällsmat från restaurangen som kan avnjutas tillsammans med dom andra i lägenheten.

Vi på Utopia rekommenderar att välja halvpension, då det är ett enkelt, smidigt och billigt sätt att få dagens viktigaste måltider. Halvpension kan tillväljas vid beställning eller köpas fram till avresa till ett pris av 1 195 SEK för den första veckan eller 4 495 SEK (för alla 4 veckor).

Val Thorens området

Det är ingen slump att vi har valt Val Thorens som plats för vår guideutbildning i januari/februari.
Val Thorens är ett av de populäraste resmålen när det kommer till skidsemester – särskilt bland unga. Val Thorens har både omgivningarna och faciliteterna för att vi ska kunna leverera den guideutbildning som vi blivit så kända för.

VAL THORENS 

Lägenheterna ligger centralt i Val Thorens vilket ger dig goda möjligheter att smidigt uppleva staden mellan lektionerna, när det inte står någon utbildning på schemat. Val Thorens är ett av de populäraste skidområdena i världen och utstrålar god fransk stämning och gastronomi. Skandinavier vallfärdar till de vackra bergen hela vintern. Temperaturen ligger runt 0-5 grader med garanterat snö OCH mycket sol i stan och i backen.

Njut av de franska bistrorestaurangerna i staden, gå på alpernas största disco för afterski, åk pulka på den vildaste 7 km långa pulkabaken, gör grupparbeten på stadens kaféer med dina klasskompisar eller åk skidor! 

Området har alla faciliteter och verktyg som behövs när vi på Utopia Guideschool genomför branschens mest professionellt och branschrelevanta guideutbildning.
Det är exakt därför vi har valt Val Thorens som en av våra utbildningsplatser!

VAL THORENS SKIDOMRÅDE 

Val Thorens är den absolut största klassikern för svenska skidentusiaster. Staden Val Thorens byggdes enligt det franska konceptet "Ski Au Pied" som kan översättas till "Skidåkning till och från dörren" och har blivit ett varumärke för Val Thorens, där du kan åka skidor nästan direkt utanför lägenheten.

Det finns 140 km pister i Val Thorens sex toppar upp till 3 000 m och har snö från november till maj. Val Thorens är perfekt för nybörjare, men också för den erfarna skidåkaren som har behov för utmaningar. Skidområdet är också känt för sin off pist, ett effektivt liftsystem och afterski.

 

Specialmoduler

När du tar din guideutbildning i Val Thorens med Utopia Guideschool, har du möjligheten att välja en specialiseringsmodul helt gratis, där du går på djupet inom ett specifikt område i guideämnet. Normalt pris 4999 KR.

Grundkursen på guideskolan utbildar dig som skidguide, charterguide och animationsguide.

Du kan välja mellan följande specialmoduler: 

 • Sport- och fitnessguiden
 • Barnguiden
 • Destination Management & Ledning
 • Skidguiden (en del av grundkursen)
 • Animationsguiden (en del av grundkursen)
 • Hållbarhet och turism (en del av grundkursen)

Du väljer den önskade specialmodulen under din beställning. Du kan också vänta med ditt val tills du har kommit till guideskolan. Vi har en introduktionskurs i guideutbildningen under de första dagarna efter ankomst, där vi grundligt i detalj går igenom de olika specialmodulerna.  

Läs om speciallmodulerna »

Fritiden i Val Thorens

5 intensiva veckor

På Utopia Guideschool gör vi ingen hemlighet av att de 4 veckor som guideutbildningen omfattar är intensiva och ibland krävande. Guideutbildningen är seriös och syftar till att utbilda de absolut bästa guiderna i branschen. Det kompromissar vi inte med – men självklart ska det också finnas tid för fritid, njutning och att uppleva resmålet.

Du måste räkna med långa dagar med mycket arbete och undervisning – det är mycket som ska hinnas med och läras för att kunna sköta jobbet som guide i resebranschen

Utopia Guideschool är en realistisk och branschrelevant guideskola vilket innebär att din tid på Utopia Guideschool ska ligga så nära verkligheten som möjligt i förhållande till jobbet som guide. Därför har du också en ledig dag per vecka i skolan och en siesta mitt på dagen, precis som du har som guide.

På din lediga dag och under siestan kan du samla kraft och umgås med dina klasskamrater i den fantastiska miljön och tiden kan användas precis som du vill! Nedan ger vi några bra exempel på vad du kan ägna din fritid på.

 

Skidor, skidor och skidor!

Föreställ dig följande: Solen skiner från himmeln och du känner vinden i ansiktet när du åker nedför backen. Ja, Val Thorens är såklart för dig som älskar att åka skidor (eller kanske vill lära dig det?). Val Thorens har flera gånger utsetts till världens bästa skiddestination, och det kan man verkligen förstå! 140 km pister och ett effektivt liftsystem tar dig enkelt runt de vackra bergen.

Är du ett freestyle-freak? Då ska du prova Val Thorens Snowpark med 70 000 kvadratmeter att åka på.

Pulka på Toboggan

I Val Thorens finns en 7 km lång pulkabacke! Få människor har upplevt adrenalinkicken av att flyga nerför backen på en pulka med hjälm. Liften tar dig upp till toppen av berget och här börjar en spännande resa nedför berget. Första delen av backen är ganska platt och här har man gott om tid att öva sina svängar innan farten ökar och det roliga drar igång på riktigt.

Det ligger bara några hundra meter från Snötorvet och är lätt att ta sig till under en siesta mellan undervisningen eller på en ledig dag.

Världens bästa afterski

En bonus i Val Thorens är alla de fantastiska afterski-ställena som finns i stan och uppe i backarna. Skidområdet har ett livligt kvälls- och nattliv vilket gör Val Thorens till något alldeles extra, som även lockar skidåkare och skidguider hela vintern. Afterski behöver dock inte bara vara sent på kvällen, utan också sen eftermiddag efter en dags skidåkning.

En av de mest ikoniska afterski-platserna heter La Folie Douce, som de flesta skid-entusiaster har hört talas om. Du kan också ta dig dit om du inte åker skidor där – nämligen via kabinliftarna i stan. Här spelar oftast ett liveband, stämningen är alltid på topp och det brukar vara dans på borden.

Njut av solen i Val Thorens

När det är siesta från lektionerna, eller det är dags att plugga till ett prov, är det självklart att göra det i alpernas fantastiska sol! Du kan ta liften upp och plugga/slappa av på någon av uteserveringarna högst uppe på berget eller stanna i stan där det också finns många fina platser på stadens terrasser eller vid uteserveringarna på Snötorget.

Få upp pulsen med Ziplining

Resan startar på 3220 meters höjd och längs vägen passerar du glaciärer 250 meter under dig! Den når en hastighet på upp till 105 kilometer i timmen och är en av de vackraste och roligaste upplevelserna i Val Thorens!

Zipline är först och främst en fantastisk attraktion, men binder faktiskt också ihop två skidområden - Mauriennedalen till Tarentaisedalen.

Val Thorens Snowpark

Om du är ett freestyle-freak måste du prova Val Thorens Snowpark. Den ligger på Plateau Pistes och har en 70 000 kvadratmeter stor snowpark med alla svårighetsgrader. Den är indelad i 5 zoner och innehåller t.ex. snövägg, glidboxar och halfpipe. Snowparken är perfekt för en eftermiddag efter skolan, när solen har mjukat upp snön lite.

Gokart på is

Gokart på en 300 meter lång isbana? Det är också ett sätt att tillbringa din fritid i Val Thorens! Att köra gokart på is är en väldigt speciell upplevelse och här får du verkligen testa dina körkunskaper. Ta med dina klasskamrater och ha en fantastisk dag på gokartbanan.

Skiduthyrning och liftkort

Liftkort 

Som vi tidigare nämnt kommer du ha möjlighet att åka skidor under din guideskola i Val Thorens, även om största fokus är på dina fyra veckors guideutbildning.
Schemat är organiserat så att vi gör plats för några morgontider och 3-4 timmars siestor där du kan åka skidor eller snowboard eller på annat sätt njuta av Val Thorens. Dessutom har du naturligtvis dina lediga dagar, där du självklart kan spendera hela dagen i skidbacken!

Det ingår två dagars skidåkning med skiduthyrning i guideskolan, men om du vill åka skidor ännu mer, så kan du naturligtvis göra det. 

Vi hjälper dig med ett liftkort och som en början erbjuder vi ett liftkort i en vecka under din vistelse för 2400 SEK. Vill du ha flera veckor är det möjligt i Val Thorens att välja till flera dagar eller hela veckor hos instruktörerna som kan hjälpa dig.

Skiduthyrning

Om du vill hyra skidor för den extra veckan till skidåkning, hjälper vi också med det. Vi arbetar med den bästa skiduthyrningen i Val Thorens, och olika paket kan väljas för skiduthyrning beroende på vilken typ av skidor du vill ha och om du till exempel har pjäxor med.

Du kan läsa mer information om tillval av liftkort, skiduthyrning och andra alternativ för Val Thorens nedan.

Se datum & priser »

Transport till Val Thorens

Transport till guideskolan i Alperna sker på äkta skidguide manér i buss till Frankrike. Alla våra elever plockas upp runt om i Sverige, och sedan kör vi mot Alperna. Med god stämning hela vägen, några trevliga stopp på vägen och möjligheten att lära känna varandra, kommer det att bli en riktigt bra start på guideskolan.

Det tar mellan 16-18 timmar att köra till Alperna och Val Thorens, som är Europas högsta skidort. När du anländer finns det naturligtvis möjligheten att koppla av och packa upp i din lägenhet.

Du väljer din upphämtning när du beställer guideskolan och du kan välja pick-ups i hela landet - till exempel: Stockholm, Göteborg och Malmö etc. 
Har du dina egna skidor? Du kan välja till skidtransport när du beställer din guideskola.

Utflyktspaketet i Val Thorens

Utopia Guideschool är en seriös och intensiv 4 -veckors guideskola i Val Thorens. Men vi vill också hjälpa dig att få ut så mycket roligt som möjligt, under din fritid på skolan. Därför sätter vi ihop ett evenemangs- och utflyktspaket för varje skola med de bästa Val Thorens har att erbjuda i den månad vi är i Val Thorens.

Paketet kan inkludera:

 • Pulkaevenemang på berget
 • Barbeque Picnic på berget
 • Iqlo Night Experience med DJ
 • Afterski
 • Extra dag/dagar med liftkort & eventuell skiduthyrning
 • Eventmiddagar på utvalda restauranger

*Ovanstående är ett exempel och kan ändras från skola till skola beroende på de tillgängliga alternativen under den period vi är där. Men vi ger alltid fullt värde i utflyktpaketet.

Pris och datum

Vi håller vår guideskola i Val Thorens varje vinter i januari/februari.

Just nu finns det ett riktigt bra erbjudande på guideskolan! Se alla tillgängliga datum och priser på guideskolorna till Val Thorens på länken nedan.

Se datum & priser »