Vanliga frågor och svar

 - Få svar på dina frågor!

Ofta ställda frågor och svar (F.A.Q)

Genom åren har vi fått många frågor om livet som guide, lön, skola och mycket annat. Nedan har vi besvarat några av de vanligaste frågorna.

Vad är Utopia guideschool?

Utopia är den branschrelevanta och personliga guideskolan. Vi har satt ihop en kurs som garanterar dig som elev den mest professionella och heltäckande reseledarutbildningen inom branschen. Vi handplockar de bästa instruktörerna från resebranschen till att ansvara för undervisningen. Det som alla instruktörer har gemensamt är att de arbetar i resebranschen just nu, till exempel som destinationschefer eller guider, och därför vet vad som händer just nu i branschen.

Hos Utopia Guideschool lever och andas vi för att vara den mest uppdaterade och branschrelevanta guideskolan på marknaden. Därför förbereder och utvecklar vi oss kontinuerligt med ett nära samarbete med några av Skandinaviens största resebolag på utbildningen som våra elever genomgår. Vi är med andra ord alltid up-to-date med de nyaste trenderna och utvecklingen i branchen. Vi utbildar våra elever efter branschens behov och utvecklar eleverna på både ett proffesionellt- och personligt plan så de kan klara jobbkraven som kommer möta dem när de ska ut i sin uniform.

Vart i världen kan jag arbeta?

Det finns i princip inga gränser för var i världen du kan arbeta. Ofta blir du placerad på din första destination och arbetsplats av din arbetsgivare. När du där visat framfötterna ges du ofta själv mer inflytande på var du blir placerad. Många resebolag låter guiderna önska och prioritera sina val – ju mer erfarenhet du har, desto större möjligheter och inflytande på dina placeringar har du.  

Vad får jag i lön?

Under guideskolan får du inte lön. Efter guideskolan när du kommer ut i ett jobb betalar den kommande arbetsgivaren din lön. Lönen är mycket varierande och beror på vilket bolag du arbetar för och var i världen du jobbar. Som en del av lönen i de flesta resebolag får du flyg till och från destinationen samt boende under din vistelse där. Vid arbete i utlandet har du också speciella skatteregler som kan användas. Det får du givetvis undervisning i på Utopia Guideschool.

Den monnetära delen av lönen variarer mycket som guide. Det beror som beskrivet ovan på vilket bolag du jobbar för, din erfarenhet, var i världen du är och vilket ansvar du har. Första säsongen som guide ligger lönenivån typiskt på cirka 4500-7000 kr. Det låter inte som så mycket, men det du skall ha med i åtanke är att många utgifter som du normalt har där hemma blir täckta av din arbetsgivare, som exempelvis bostad, transport och försäkringar. Vanligtvis får du även rabatt på dina måltider, eller rentav äter dem gratis, på destinationens restauranger där resebolaget har samarbete. På hotellen får du också ofta mat när du är ute och besöker dina gäster. Detta är bara några exempel på de många förmåner du får som guide. 

Vilka intagningskrav är det?

För att delta på Utopia Guideschool är det krav på att du fyllt 18 år (du blir 18 år det år som du går på guideskolan). Till efterföljande jobb i resebranschen rekommenderas att du kan prata engelska och har körkort, men det är inget krav.

Hur ansöker jag om en plats på skolan?

Det enda du behöver göra är att anmäla dig på bokningssidan och delta engagerat i undervisningen, så hjälper vi dig hela vägen till drömjobbet!

Du kan se här om det finns lediga platser. Gå till bokningssidan.

Hur fungerar jobbgarantin?

Vår ambition på Utopia Guideschool är att alla våra elever efter avslutad utbildning ska ha kompetenser och kunskap för att få jobb hos precis det resebolag och inom det guideområde denne önskar.

Utopia Guideschools jobbgaranti betyder att varje elev som genomför kursen och blir godkänd till jobbgarantin får möjlighet till ett jobb i resebranschen. Det kan vara som guide, reseledare, aktivitetsguide/animatör, barnguide, skidguide, hotellpersonal eller receptionist.

Jobbgarantin betyder att våra samarbetspartners från resebranschen kommer ner till varje skola, håller jobbsamtal och anställer guider/reseledare, eller inkallar eleverna till anställningsintevjuer efter avslutad guideskola. Eleverna söker efter skolan aktivt jobb hos Utopia Guideschool´s många sammarbetspartners. Vi är med dig hela vägen, även efter guideskolan. Vi hjälper dig att komma i kontakt med olika företag i resebranschen och arrangerar anställningsintervjuer fram till det att jobbgarantin är infriad. 

Hur lång tid det går från att du har avslutat din guideutbildning till att du står i din uniform kan variera, det som avgör är när företagen behöver nya guider/reseledare och personal. Det kan exempelvis gå allt från mellan ett par dagar och upp till 4-5 månader innan du har ett kontrakt i handen.  

Vill du komma ut och arbeta senare går det bra, det kan exempelvis vara att du har saker och ting där hemma i Sverige som skal ordnas innan du reser ut i världen.

  
Trygghetsgaranti

Det betyder att, skulle din skolvistelse bli inställd, oavsett orsak, så kan du kostnadsfritt välja att bli flyttad till en kommande guideskola eller få full återbetalning för din skolvistelse. 

Du kan läsa mer om trygghetsgarantin här.

Rummet / Boende

Som elev på Utopia Guideschool bor du i en fin och rymlig lägenhet som du delar med två medstuderande av samma kön. Ni kommer att bo tre personer tillsammans i en studio, dubbelrum eller i en lägenhet.

Man har alltid möjlighet att välja enkelrum, dock mot extra betalning. 

Försäkring

Reseförsäkring

I vissa fall kan det förekomma privatiserad sjukvård och vård till egenbetalning på Mallorca och i Alperna. Därför är det viktigt för oss att informera om just detta innan skolan och göra alla uppmärksamma om att få införskaffat en passande reseförsäkring. 

Du kommer givetvis också under guideskolan bli klokare på allt som rör reseförsäkring, eftersom det är mycket viktigt att alla ni reseledare/guider har koll på när ni framtiden ska hjälpa gästerna på destinationerna när de behöver använda sina reseförsäkringar. Men här kommer lite information som är viktigt att veta innan din guideskola.
 
Det finns många olika reseförsäkringar och försäkringsbolag. Därför varierar priserna mycket. Vad som bestämmer priset är vanligtvis täckning, längd och självrisk när du använder den (dvs. hur mycket egenbetalning du ska stå för vid användning). Den reseförsäkring vi erbjuder är inte den billigaste på marknaden, men den har den täckning som vi kan stå inne för att rekommendera.
 
Den gäller under en skolvistelse som Utopia Guideschool är utomlands. Den är enkel att använda om något händer på Mallorca, de flesta utländska sjukhus / medicinska kliniker känner till den och hur de ska använda den. Försäkringen gäller alla 32 dagar på Mallorca eller 28 dagar i Alperna. Du har ingen självrisk när du använder den = 0 kr i egen betalning (oftast detta som gör den stora prisskillnaden vid köp av försäkring - så var lite extra uppmärksam när du väljer försäkring).

Vi rekommenderar alla att teckna en försäkring utan självrisk. När du har en försäkring utan självrisk, kan du använda den utan att det kostar dig något. Normalt är självrisken annars på 1000 kr, vilket ofta är mer än vad ett besök hos läkaren på Mallorca eller i Alperna kostar. 

Du kan säkert också hitta många andra försäkringar som är bra och gäller under skolvistelsen på Mallorca. Du kan även kolla upp vad din familj har för försäkringar och höra vad det kostar att uppgradera dessa med täckning till en guideskola på 32 dagar.
 
Med detta vill vi bara påminna dig om att du måste försäkra dig hur din försäkring täcker dig så att du har önskat skydd om olyckan är ute och du behöver använda dig av försäkringen.

Om du har fler frågor eller vill ha hjälp när du väljer din försäkring, tveka inte med att kontakta oss.
Vi uppmanar dig också att skicka information om vilken reseförsäkring du har tecknat och ditt policynummer till oss innan avresa till guideskolan, på så vis kan vi bäst möjligt hjälpa dig i en situation om det blir nödvändigt.

Avbeställningsförsäkring

Med en avbeställningsförsäkring återbetalas hela resans belopp (exklusive kostnaden
för avbeställningsförsäkringen) om du blir skadad eller sjuk innan avresa och kan framvisa
ett läkarintyg som avråder dig från att resa.

Försäkringen täcker i händelse av akutuppstådd sjukdom som förhindrar dig från att resa.
Avbeställningsförsäkringen täcker inte kroniska / befintliga sjukdomar eller sjukdomar som
du har vid tecknandet av avbeställningsförsäkringen.

Mat / halvpension

Grundpriset för skolvistelsen är alltid utan halvpension. Halvpension kan köpas till, men vi anser inte att det är ska vara vårt beslut om eleven ska ha halvpension eller inte när denne beslutar att åka på guideskola. Lägenheterna våra elever bor i är alla utrustade med ett trevligt litet kök där det finns möjlighet att laga mat under skolvistelsen. Vi vill ändå passa på att rekommendera dig att välja halvpension eftersom du därmed ser till att få både varierad, näringsrik och billig kost under de 5 veckorna. Det är också synd att missa den sociala delen med de andra eleverna i samband med måltiderna.

Du har möjlighet att köpa till halvpension, det vill säga frukost och middag, under hela din vistelse. Vi rekommenderar alla våra elever att välja halvpension, då det oftast är både det enklaste och billigaste måltidsalternativet under guideskolan.

Tillköp av halvpension under skolvistelsen kostar 4.999 sek på Mallorca och 5.499 sek i Alperna och bokas lättast vid bokningen av guideskolan. 

Fickpengar

Hur mycket fickpengar du behöver är givetvis individuellt. Men tidigare elever har informerat oss om att de typiskt spenderar ca. 3.000-4.000,- under sin vistelse om de har köpt halvpension och om de inte har det ca. 7.000-8.000,-.

Om betalingen

När du bokar din Utopia Guideschool är betalningen uppdelad i 3 steg. Du behöver alltså inte nödvändigtvis betala hela beloppet direkt.

  1. Vid bokning betalas 0 kr
  2. 7 dagar efter bokning betalas 2.000 kr
  3. 100 dagar innan avresa betalas ytterligare 3.000 kr
  4. 60 dagar innan avresa skall hela beloppet vara betalt.

Du kan betala lätt och enkelt med Mastercard/Visa eller med Klarna.

Hur är en typisk dag på skolan?

På Utopia Guideschool anser vi att "learning by doing" är ytterst viktigt i inlärningsprocessen. Vi är övertygade om att du lär dig bäst genom att känna, se och uppleva yrket personligen. Det betyder att du får både teoretisk och praktisk undervisning. 

Vi startar typiskt dagen med frukost tillsammans kl 08.00.

Därefter är det undervisning med mindre pauser från kl 09.00-13.30. Du har siesta/paus från ca. 13.30 -16.00 där du kan njuta av solen, stranden, poolen och värmen ihop med de andra eleverna.

Från 16.00-18.00 är det undervisning igen.

Efter kvällsmaten som ligger mellan 18.00-20.00 är det lättare undervisning eller vi och ni själva håller i kvälls events, arrangemang från ca. 20.30-22.00 tiden.

Det är långa och intensiva dagar, men allt är roligt, spännande och mycket utvecklande. Varje vecka har ni ca. en hel fridag.

Du kan läsa mer här om vardagen på guideskolan.

Vilka examer är det?

Jag har hört att man kan vinna ett stipendium?

4 gånger om året delar vi ut vårt stora stipendium på 12 500 .- samtidigt delar vi också ut fem mellan stipendium på 5 000 .- och tio små stipendium på 2 000 .-

Deltagandet i stipendiumprogrammet är gratis och består av några få relevanta frågor som riktar in sig på dig och dina personliga mål och ambitioner för att få ditt drömjobb i resebranschen.

DELTA HÄR

Jag har hört att man kan komma till gratis föredrag?

Vi bjuder löpande in till inspirerande föredrag.

OBS: Nu kommer vi hela vägen HEM till dig, så du enkelt kan delta, bli inspirerad och få svar på alla dina funderingar på ett smidigt och bra sätt. Vi håller nämligen våra föredrag online. Du kan enkelt delta via din dator eller mobil och både se oss, vår presentation, och ställa frågor till oss.  

Föredraget är helt gratis och är ca. 1 timme där du får svar på alla frågor som rör guideskolan, livet som reseguide, jobbgarantin och mycket mer.

Du anmäler dig till föredragen här. 

Vad är#UtopiaFamily?
Vad ska man packa och ta med sig till en guideskola?

För att göra det super enkelt för våra elever har vi gjort en packlista som alla kan skriva ut och sätta ✔️ på, så att du får allt viktigt med. Cirka 2-3 veckor innan utresan vill vi dela denna packlista med eleverna i den interna FB-grupp som eleverna på skolan blir inbjudna till.

Vi vill dock redan nu komma med ett litet tips. Det finns möjligt att tvätta kläder där nere. Det är ganska billigt att få tvättat och torkat sina kläder, så packa inte för mycket kläder.

Aktuella bagageregler och vad som gäller just din flygresa kommer vi informera dig om tillsammans med övrig utrese- och flyginformationer som vi ger dig ca. 14 dagar innan utresan.

Vad betyder "perfect match"?

Utopia Guideschool hjälper varje år er elever ut i världen, till en lång rad företag i resebranschen. 

Vi hjälper också resebolagen systematiskt och professionellt med processen för att sourca, locka, rekrytera, intervjua och omborda medarbetare till deras organisation. 

Vi sätter i detta arbete stor ära så att elevernas önskningar, kompetenser och ambitioner kommer matcha resebolagens jobb, krav och behov, så att det "perfekta match" uppstår varje gång.